Kolorektal kanser hücreleri üzerine (In vitro) irinotecan ve kukurbitasin I kombine tedavisinin etkisi
The effect of the combined therapy, irinotecan and cucurbitacin I, on colorectal cancer cells (In vitro)
- Tez No: 408353
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONGÜL ÜNÜVAR, PROF. DR. MÜMTAZ İŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: İrinotekan, Klonogenik test, Kolorektal kanser hücreleri (SW620 ve LS174T), Kukurbitasin I, MTT testi, Wound Healing testi, Clonogenic test, Colorectal cancer cells (SW620 and LS174T), Cucurbitacin I, Irinotecan, MTT test, Wound Healing test
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Kolon kanseri, dünyada kadın ve erkeklerde gözlenen en yaygın kanserlerden biri olup, günümüzde birçok ülkede, ölüme neden olan hastalıklar sıralamasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci sırayı almaktadır. Metastatik ve tekrarlayan kolorektal kanserlerde çok sık kullanılan kemoterapötik ilaçlardan bir tanesi de topoizomeraz I inhibitörü olan irinotekandır. Kukurbitasin I ise JAK2/STAT3 sinyal yolağının seçici kuvvetli bir inhibitörüdür. Bu çalışmada, Kukurbitasin I'nin tek başına ve irinotekan ile birlikte kullanımının SW620 ve LS174T kolon kanser hücre hatları üzerine olan apoptotik ve anti-proliferatif etkilerini araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Bu amaç kapsamında SW620 ve LS174T hücre hatlarına, hücre kültürü tekniği olan MTT test, Wound healing testi ve Klonogenik testi uygulandı. Bulgular: SW620 ve LS174T hücrelerinde Kukurbitasin I ve irinotekanın ayrı ayrı uygulandıkları zaman hücre çoğalmasını engelleyerek hücreleri apoptoza yönlendirdikleri belirlendi. Yine Kukurbitasin I ve irinotekanın birlikte uygulanması sonrasında antikanserojenik etkide daha fazla artış gözlendi. Sonuç: Sonuç olarak çalışmamız, kanser tedavisinde, Kukurbitasin I'nin kemoterapötik ajanlarla birlikte kullanılmasının, uygun apoptotik ve anti-proliferatif etkiye düşük doz ve sürede ulaştırabilmesine bağlı olarak, klinik açıdan yararlı olabileceğine dikkat çekmektedir. Buna ek olarak, kukurbitasinlerin moleküler etkilerinin tam olarak belirlenmesi kolon kanser tedavisi için yeni moleküler hedeflerin tanımlanmasına olanak sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Colon cancer is one of the most common cancers observed in men and women in the world, today in many countries after cardiovascular disease it is leading cause of death in the ranking of second place. One of the many commonly chemotherapeutic drugs used in metastatic and recurrent colorectal cancer is irinotecan, which is also been the topoisomerase I inhibitor. As to Cucurbitacin I is a selective strong inhibitor of the JAK2 / STAT3 signaling pathway. In this the study we aimed to investigate the effects of use of Cucurbitacin I alone and together with irinotecan which have apoptotic and antiproliferative effects on SW620 and LS174T colon cancer cell lines. Material and Method: Under this purpose MTT test which is a cell culture techniques, Wound Healing and Clonogenic tests were performed in SW620 and LS174T cell lines. Results: It was determined that when administered separately, Cucurbitacin I and irinotecan led the cells to apoptosis In SW620 and LS174T cells by blocking cell proliferation. It was observed that further increase anticarcinogenic effect after the implementation of Cucurbitacin I and irinotecan together. Conclusion: In conclusion, our study remarks in cancer treatment, use of Cucurbitacin I with other chemotherapeutic agents to be appropriate, depending on apoptotic and anti- proliferative effect at low dose and duration of reach, it is noteworthy that may be clinically useful. In addition, determination of the exact molecular effects of cucurbitacins, will allow the identification of new molecular targetsfor for colon cancer treatment.