Azerbaycan bölgesinin ilkçağ maddi kültürü (Arkeolojik buluntulara göre)
Ancient time material culture of Azerbaijan recion (According to archaeological finds)
  1. Tez No: 765931
  2. Yazar: ZELİHA YAVUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ TORAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Keramik, Kurgan, Kültür, Pottry, Kurgan, Culture
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Kadim insanların hayatları, yaşam tarzları ve dini inançları hep bir merak konusudur. Her bölgenin kendi konumuna, iklimine ve yaşam şartlarına bağlı olarak bir kültür gelişmiştir. Her toplum gibi Azerbaycan'ın da kendine ait bir kültür ve medeniyet tarihi vardır. Azerbaycan coğrafi konumundan dolayı önemli bir noktadadır. Bu konumundan dolayı çevresi ile kültür alış verişi yaşanmıştır. Ayrıca zamana, teknolojiye ve inanç sistemine bağlı olarak hayatlarında yeni gelişmeler yaşanmıştır. Bu gelişmeleri, çanakçömlek motiflerinde ve kayaüstü resimlerinde görmekteyiz. Tekerleğin icadı, tarım ve hayvancılıkta yaşanan gelişmeler de insanların yaşam tarzlarına etki etmiştir. Konar-göçer bir toplumdan zamanla yerleşik hayata geçtiklerini gösteren buluntular vardır. Bu buluntulara bakarak onların mimari gelişmeye yaptıkları katkıları görmekteyiz. Günlük hayatta kullanmak için yaptıkları iş aletlerinin zamana bağlı olarak gelişen teknolojiye ayak uydurmaları onların hayatlarında yaşanan gelişmeleri anlamamıza yardımcı olmaktadır. Yaşanan bu gelişmelerin izleri ise günümüze kadar gelmiştir. Biz bu izlerin valığını arkeolojik buluntulara dayanarak anlatmaktayız. Araştırma konumuz olan Azerbaycan'ın maddi kültürü, bütün yönleri ile incelenmeye çalışılmıştır. Ana kaynak olarak Azerbaycan arkeoloji kitapları kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The lives, lifestyles and religious beliefs of ancient people are always a matter of curiosity. Each region has developed a culture depending on its location, climate and living conditions. Like every society Azerbaıjan has its own History of culture and civilization. Azerbaıjan is at an important point due to its geographical location. Due to this location, cultural exchange has been experienced with its surroundings. In addition, new developments have occurred in their lives depending on time, technology and belief system. We see these developments in pottery motifs and on rock paintings. The invention of the wheel, the developments in agriculture and animal husbandry have also affected people's lifestyles. There are finds showing that they moved from a nomadic society to a settled life over time. By looking at these finds, we see their contributions to architectural development. The fact that the work tools they use to use in daily life keep up with the developing technology depending on time helps us to understand the developments in their lives. The traces of these developments have survived to the present day. We describe the existence of these traces based on archaeological finds. The material culture of Azerbaijan, which is our research subject, has been tried to be examined in all its aspects. As the main source, Azerbaijani archeology books gave direction.