Lisede öğrenim gören erkek basketbolcularda kendi kendine uygulanan mobilizasyon egzersizlerinin bazı performans parametreleri üzerine etkisi
The effect of self administered mobilization exercises on some performance parameters in HİGH school male basketball players
  1. Tez No: 765935
  2. Yazar: SÜMEYYE CENGİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIDVAN KIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Basketbol, Eversiyon, Performans, Sports, Basketball, Eversion, Performance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Spor, insan hayatını çok yönlü şekilde etkilemektedir. Sporun sağlıklı bir hayatın anahtarı konumunda olması spora olan ilgiyi artırmaktadır. Basketbol da Türkiye'de ve dünyada en çok takip edilen spor dallarından birisidir. Basketbol sporu ile uğraşan bireylerde eversiyon yani içe basma örnekleri ile karşılaşılmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı basketbolcularda aşırı eversiyon ile ilgili düzeltici egzersizlerin performansa olan etkilerini araştırmaktır. Çalışma kapsamında Konya ilinde lise seviyesinde öğrenim gören 9 deney 9 kontrol grubu toplam 18 öğrenciyi içeren bir araştırma yapılmıştır. Öğrenciler 20 metre sürat koşusu testi, T-Drill testi, Hexagon testi, durarak uzun atlama gibi testlere tabi tutulmuştur. Test sonuçlarının demografik değişkenlerle ilişkili olduğu görülmüş ve kendi içinde anlamlı farklılıkları getirdiği belirlenmiştir. Aşırı eversiyonla ilgili gevşetme, esnetme, aktivasyon, entegrasyon gibi düzenleyici egzersizlerin bulunduğu çalışmanın sonuçları arasındadır. Lisede öğrenim gören basketbolcularda aşırı eversiyon egzersizlerinin performans üzerinde pozitif yönlü şekilde etkili olması beklenmektedir. Konya ilindeki öğrencilere uygulanan testlerle bu sonuçların elde edilmesi çalışmanın sınırlılıkları arasındadır.
Özet (Çeviri)
Sport is multifaceted. The fact that sports are in a healthy nutrition position increases the interest in sports. Basketball is one of the most popular sports branches in Turkey and in the world. eversion, that is, an example, is encountered in basketball dealing with the sport. Its main purpose is to conduct research on the performance of all eversion and corrective exercises in basketball players. Within the scope of the study, a research was conducted that included 18 students in 9 experimental groups visiting high schools in Konya. Like students, they were subjected to tests such as the 20-meter sprint test, the T-Drill test, the Hexagon test, and the standing long jump. The test has also been seen in relation to demographics and is meaningful in itself. Completion of exercises related to excessive eversion, such as loosening, running, etc. In high school reviewers would very much favor eversion exercises. These trainings given to the tests applied in the province of Konya are coped with.