Süleymaniye Kütüphanesi 6918 no.lu Şiir Mecmuası (vr. 1a-67b) (İnceleme-metin ve MESTAP'a göre tasnifi)
Süleymaniye Library no.6918 Poetry Journal (page 1a-67b) (Analysis-text and classification according to MESTAP)
- Tez No: 765936
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMRAN AY SAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, mecmua, divan, şiir, şair, Classical Turkish Literature, journal, divan, poetry, poet
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu çalışmada, Süleymaniye Kütüphanesi 6918 numaralı şiir mecmuasının ilk yarısı olan 1a-67b varakları incelenmiştir. Gazeller çoğunlukta olmak üzere; kaside, terkib-i bend, terci-i bend, murabba, muaşşer, muhammes, müseddes, tahmis, tesdis, rubai türlerinden oluşan 169 şiir çeviriyazı alfabesine aktarılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümünde Klasik Türk edebiyatında mecmualar hakkında bilgi verilmesinin ardından üzerinde çalışılan mecmua incelenmiştir. İkinci bölümde şiirler çeviriyazı alfabesine aktarılarak tenkitli metni ortaya koyulmuştur. Üçüncü bölümde ise MESTAP tablosuna yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the first half of the Süleymaniye Library poetry journal numbered 6918, pages 1a-67b were examined. Mostly gazelles; 169 poems composed of the types of kaside, terci-i bend, murabba, muaşşer, muhammes, müseddes, tahmis, tesdis, rubai were transferred to the transcription alphabet. The study consists of three parts. In the first part, after giving information about journals in Classical Turkish literature, the journal studied was examined. In the second part, the poems were transferred to the transcription alphabet and their critical text was revealed. In the third part, the MESTAP table is given.