Basketbol ünitesinde taktik oyun yaklaşımının lise öğrencilerinin bilişsel, duyuşsal ve psikomotor erişi düzeylerine etkisi
The effect of tactical game approach on the cognitive, affective, psychomotor achievement levels in high school students
- Tez No: 474781
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDOĞAN YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Taktik Oyun Yaklaşımı, Geleneksel Yaklaşım, Bilişsel Alan, Duyuşsal Alan, Psiko-motor Alan, Basketbol, Tactical Game Approach, Traditional Approach, Cognitive Domain, Affective Domain, Psychomotor Domain, Basketball
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
ÖZET Ankara İli Çankaya İlçesinde bulunan bir lisede 9. Sınıf öğrencileri üzerinde yürütülen bu çalışmanın amacı, taktik oyun yaklaşımı ile işlenen beden eğitimi dersi basketbol ünitesinin öğrencilerin bilişsel, duyuşsal, psiko-motor ve oyun performansı erişi düzeylerine etkisini incelemektir. Araştırmada deneysel modellerden kontrol gruplu ön test- son-test model kullanılmıştır. Araştırmada altı sınıf arasından yansız atama yoluyla bir sınıf taktik oyun yaklaşımının uygulanacağı deney grubu, diğer bir sınıf ise geleneksel yaklaşımın uygulanacağı kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Deney gurubu,30 öğrenciden (17 kız-13 erkek), kontrol gurubu, 31 öğrenciden (17 Kız 14 erkek) oluşmaktadır. Araştırmada ölçümler basketbol başarı testi, beden eğitimi ve spor tutum ölçeği, her bir beceriye ait gözlem formu ve oyun performansı değerlendirme ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. İstatistiksel işlemlerde anlamlılık değeri 0,05 olarak alınmıştır. Deney ve kontrol gruplarının; bilişsel, duyuşsal, psiko-motor ve oyun performansı alanlarında ön test ve son test puanları arasındaki farkı belirlemek için Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi, grupların bilişsel, duyuşsal, psiko-motor ve oyun performansı erişi düzeylerini karşılaştırmak için Mann Whitney U Testi ise kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, deney ve kontrol grupları bilişsel ve psiko-motor alanda ön ve son test puanlarına göre kendi içlerinde son testler lehine anlamlı bir fark elde edilirken, duyuşsal alanda anlamlı bir fark elde edilememiştir. Oyun performansı ön ve son test puanlarına göre deney grubunda; karar verme, beceri uygulama, destekleme, oyuna katılım ve oyun performansı bileşenlerinde son testler lehine anlamlı bir fark elde edilmiştir. Kontrol grubunda ön ve son test puanlarına göre, karar verme, beceri uygulama ve oyun performansı bileşenlerinde son testler lehine anlamlı bir fark elde edilirken, destekleme ve oyuna katılım bileşenlerinde anlamlı bir fark elde edilememiştir. Deney ve kontrol gruplarının bilişsel, duyuşsal, psiko-motor alan erişi düzeyleri karşılaştırıldığında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Oyun performansı erişi düzeylerinde ise karar verme, destekleme, katılım, oyun performansı bileşenlerinde deney grubu lehine anlamlı bir fark elde edilirken, beceri uygulama bileşeninde anlamlı bir fark elde edilememiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, oyun performansını geliştirmek için taktik oyun yaklaşımının geleneksel yaklaşıma göre daha uygun olabileceği sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study, conducted on the 9th grade students of a high school in Çankaya, Ankara, was to examine the effect of tactical game approach on the cognitive, affective, psychomotor and game performance achievement levels of the students in the physical education lesson basketball unit. In the study, pre-test-post-test model with control group was used among experimental models. One of the classes was determined as experimental group which was applied tactical game approach and the other was determined as control group which was applied traditional method among 6 classes randomly. The experimental group consisted of 31 students (17 girls, 13 boys) and the control group consisted of 31 students (17 girls and 14 boys). Datas of the study were obtained by achievement test for basketball, physical education and sport attitude scale, observation form of each skill and game performance evaluation scale. The statistical significance value was determined as 0,05. The Wilcoxon Signed Rank Test was used to determine the difference between the pre-test and post-test scores in the cognitive, affective, psycho-motor, and game performance domains of the experimental and control groups and the Mann Whitney U test was used to compare the cognitive, affective, psychomotor and game performance achievent levels of the groups. According to research findings, there was a significant difference in pre-test and post-test scores of the cognitive and psychomotor domains in the experimental and control groups in favor of the post-test. In the affective domain, no significant difference was found between pre-test and post-test scores of experimental and control groups. According to game performance pre-test and post-test scores, there was a significant difference in decision making, skill application, support, game participation and game performance components in the experimental group in favor of the final tests. In the control group, there was a significant difference in the decision making, skill application and game performance components in favor of the post test according to pre, post-test scores. There was no significant difference in the cognitive, affective, psyhcomotor domain achievement levels in the comparison of experimental and control groups. While the game performance achievement levels have significant differences in favor of the experimental group in decision making, support, participation, game performance components, there was no significant difference in the skill application component between the experimental and control groups. According to the results of the research, it can be claimed that the tactical game approach may be more appropriate than the traditional one to improve the game performance.