Obsesif kompulsif bozukluk otojen ve reaktif alt tiplerinde erken uyumsuz şemaların karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative investigation of EARLY maladaptive schemes in autogenic and reactive subtypes of obsessive compulsive disorder
- Tez No: 765965
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ŞAHİN CAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Obsesif Kompulsif Bozukluk, erken uyumsuz şemalar, otojen obsesyon, reaktif obsesyon, Obsessive Compulsive Disorder, Early maladaptive schemas, Autogenous obsession, Reactive obsession
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
AMAÇ: Erken uyumsuz şemalar, Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) dahil olmak üzere birçok psikiyatrik bozukluğun oluşmasında rol oynamaktadır. Bu araştırmanın amacı, OKB tanılı hastalar ile sağlıklı kontrollerin erken uyumsuz şemalarını belirlemek, OKB otojen ve reaktif alt tiplerindeki erken uyumsuz şemaları tespit ederek hastalara uygun şema terapi ve bilişsel terapi yöntemlerinin uygulanmasına katkı sağlamaktır. YÖNTEM VE GEREÇLER: Çalışmamızın örneklemi, Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Polikliniği'ne başvurarak Obsesif Kompulsif Bozukluk tanısı alan (n=90) hastalar ve hasta grubuna benzer yaş ve cinsiyetteki sağlıklı gönüllü kişilerden (n=40) oluşmaktadır. Psikiyatrik değerlendirme, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabının beşinci baskısı (DSM V) ölçütlerine göre klinisyen tarafından yapılmıştır. OKB tanısı olan gruba Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği (Y-BOKÖ) uygulanarak hastalığın şiddeti, Y-BOKÖ Semptom Kontrol Listesi uygulanarak otojen ( n=37) ve reaktif (n=53) alt tipler belirlenmiştir. Tüm katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu, Young Şema Ölçeği-Kısa Form 3 (YŞÖ-KF3) ölçekleri uygulanmıştır. BULGULAR: Çalışma grupları arasında yaş, cinsiyet, eğitim yılı ve medeni durum açısından farklılık saptanmamıştır. Sağlıklı gönüllülere kıyasla 5 şema alanı ve 14 şema boyutunun tamamı OKB grubunda baskın bulunmuştur. OKB otojen ve reaktif alt tip grupları birbiriyle karşılaştırıldığında; diğerleri yönelimlilik şema alanı ile başarısızlık, duygusal yoksunluk, onay arayıcılık ve cezalandırılma şema boyutları otojen grupta daha baskın bulunmuştur. OKB grubunda Y-BOKÖ puanı ve şemalar karşılaştırıldığında hastalık şiddetinin sadece sosyal izolasyon/güvensizlik şemasıyla zayıf ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır. SONUÇ: Çalışmada elde edilen bulgular OKB hastalarında sağlıklı gönüllülere göre erken uyumsuz şemaların daha baskın olduğunu, OKB otojen ve reaktif alt tipler arasında baskın olan şemalarda farklılıklar bulunduğunu desteklemektedir. OKB hastalarının tedavisinde alt tiplere uygun şemaların çalışıldığı Bilişsel Davranışçı Terapi ve Şema Terapi yöntemlerinin kullanılması faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
AIM: Early maladaptive schemas play a role in many psychiatric disorders, including Obsessive Compulsive Disorder (OCD). The aim of this study is to determine the early maladaptive schemas of OCD patients and healthy controls, to identify early maladaptive schemas in OCD autogenous and reactive subtypes and to contribute to the application of appropriate schema therapy and cognitive therapy methods to patients. METHOD: The sample of our study consisted of patients (n=90) diagnosed with Obsessive Compulsive Disorder who applied to Balıkesir University Faculty of Medicine Hospital, Department of Psychiatry, and healthy control group (n=40) who were of similar age and gender to the patient group. Psychiatric evaluation was performed by the clinician according to the criteria of the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, fifth edition (DSM V). The severity of the disease was determined by applying the Yale-Brown Obsession Compulsion Scale (Y-BOCS) to the group diagnosed with OCD, and autogenous (n=37) and reactive (n=53) subtypes were determined by applying the Y-BOCS Symptom Checklist. Sociodemographic Data Form, Young Schema Scale-Short Form 3 (YŞS-SF3) scales were administered to all participants. RESULTS: There was no difference between the study groups in terms of age, gender, years of education and marital status. Compared to healthy volunteers, all 5 schema domains and all 14 schema dimensions were dominant in the OCD group. When the autogenous and reactive subtype groups of OCD were compared with each other; others-directedness schema domain and failure, emotional deprivation, approval seeking and punishment schema dimensions were found to be more dominant in the autogenous group. When the Y-BOCS score and schemas were compared in the OCD group, it was concluded that the severity of the illness was only weakly related to the social isolation/insecurity schema. CONCLUSION: The findings of the study support that early maladaptive schemas are more dominant in OCD patients compared to healthy volunteers, and there are differences in dominant schemas between OCD autogenous and reactive subtypes. In the treatment of OCD patients, the use of Cognitive Behavioral Therapy and Schema Therapy methods, in which schemas suitable for subtypes are studied, would be useful.