Donmuş embriyo transferinde 4. gün ölçülen E2 seviyesinin endometrium kalınlığı ve gebelik başarısına etkisi. cut-off belirlenebilir mi
The effect of E2 level measured on the 4TH day in frozen EMBRYO transfer on endometrialthickness and pregnancy success
  1. Tez No: 766210
  2. Yazar: ZEYNEP BÜŞRA KALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: DET, donmuş embriyo transferi, estradiol, endometrial hazırlık, artifisyel siklus, FET, frozen embryo transfer, estradiol, endometrial preparation, artificial cycle
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Son yıllarda donmuş embriyo transferi (DET) uygulamalarında dramatik bir artış görülmektedir. Artifisyel DET siklusları, embriyo gelişimi ile endometriyumun senkronizasyonunu gerektirir. Tüm gelişmelere rağmen spesifik bir endometrial hazırlık protokolü belirlenememiştir. DET öncesi ultrasonografik endometrium kontrolüne ek olarak artifisyel sikluslarda endokrin izlem ihtiyacı da belirsizliğini korumaktadır. Bu nedenle endometrial implantasyon üzerinde etkisi olabileceğinden proliferatif faz serum estradiol (E2) seviyeleri araştırılmaktadır. E2 seviyeleri, artifisyel DET sikluslarında değiştirilebilir bir belirteçtir. Serum E2 seviyelerindeki değişiklikler embriyo implantasyonunu ve gebelik sonuçlarını etkileyebilir. Çalışmamızda DET yapılan hastalarda siklusun 4. günü ölçülen serum E2 seviyesi ile endometrium kalınlığı ve gebelik başarısı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi ve gebelik başarısını öngörmede serum E2 seviyesi için cut-off belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızın populasyonunu 01.01.2017 - 31.12.2021 tarihleri arasında Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.B.D Yardımcı Üreme Teknikleri (YÜT) Merkezi'nde toplam 217 hastada yapılmış 252 artifisyel DET siklusu oluşturmaktadır. Çalışmamıza 23-42 yaş arasında; açıklanamayan infertilite, erkek faktör, düşük over rezervi, tubal faktör, ovulatuar disfonksiyon, endometriozis, genetik hastalık ve uterin faktör etiyolojileri nedeniyle artifisyel DET yapılan tüm infertil hastalar dahil edilmiştir. Hastaların yaş, boy, kilo, vücut kitle indeksi (VKİ), gravide, parite bilgileri; kronik hastalıkları, pelvik cerrahi öyküleri; infertilite etyolojisi; transfer edilen embriyo evresi ve sayısı; E2 seviyesi ve endometrium kalınlığı değerlendirmeye alınmıştır. Endometrial hazırlık protokolü olarak GnRH agonisti ile supresyonlu artifisyel DET protokolü uygulanmıştır. Sonuçlar hCG negatif (gebelik elde edilemeyen), hCG pozitif (biyokimyasal gebelik ve abortus), ve canlı doğum grupları arasında karşılaştırılmıştır. ix Bulgular: 252 artifisyel DET siklusunun dahil edildiği çalışmada gebelik elde etme oranı %54, canlı doğum oranı %36.5 olarak saptandı. Ortalama serum E2 seviyesi sırasıyla gebelik elde edilen ve edilmeyen grupta 173.53 pg/ml ve 186.57 pg/ml; canlı doğum yapan ve yapmayan grupta ise 167.23 pg/ml ve 186.60 pg/ml şeklinde olup her iki gruplama sisteminde de serum E2 seviyesi ile gebelik ve canlı doğum arasında anlamlı fark saptanmadı. Yapılan roc analizlerinde gebelik ve canlı doğumu öngörmede E2 için hesaplanan AUC anlamlı bulunmadığı için serum E2 seviyeleri için cut-off belirlenemedi. Sonuç: Çalışmamızda serum E2 seviyeleri ile gebelik ve canlı doğum oranları arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Ancak gebelik elde edilen ve canlı doğum gruplarında serum E2 seviyesinin 180 pg/ml'nin altında olması nedeniyle yapılan ekzojen E2 desteğinin arttırılmasının gebelik ve canlı doğum başarısını artırdığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: In recent years there has been a dramatic increase in applications for frozen embryo transfer (FET). Artificial FET cycles require synchronization of embryonic development and endometrium. Despite all the developments, no specific endometrial preparation protocol has been established. In addition to ultrasonographic endometrial control before FET, the need for endocrine monitoring in artificial cycles remains unclear. Therefore, estradiol levels (E2) in the serum of the proliferative phase are examined, since they can have an influence on the implantation of the endometrium. E2 levels are a modifiable marker in artificial DET cycles. Changes in serum E2 levels can affect embryo implantation and pregnancy outcome. The aim of our study was to evaluate the relationship between the serum E2 level measured on the 4th day of the cycle, endometrial thickness and pregnancy success in patients who have undergone DET and to determine the cut-off point for serum E2 levels in predicting pregnancy success. Materials and Methods: The population of our study consists of 252 artificial DET cycles performed in a total of 217 patients at Gülhane Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Assisted Reproductive Techniques (ART) Center between 01.01.2017 and 31.12.2021. In our study between the ages of 23 and 42; all infertile patients undergoing artificial DET for unexplained infertility, male factor, low ovarian reserve, tubal factor, ovulatory dysfunction, endometriosis, genetic disease, and uterine factor etiologies were included. Age, height, weight, body mass index (BMI), gravity, parity; chronic diseases, history of gynecological operations; etiology of infertility; stage and number of embryos transferred; E2 level and endometrial thickness were assessed. An artificial DET protocol suppressed with a GnRH agonist was used as the endometrial preparation protocol. Results were compared between hCG-negative (no pregnancy), hCG-positive (chemical pregnancy and abortion), and live birth groups. Results: In the study, which included 252 artificial DET cycles, a pregnancy rate of 54% and a live birth rate of 36.5% were determined. The mean serum E2 xi level was 173.53 pg/ml and 186.57 pg/ml in the group with and without pregnancy, and 167.23 pg/ml and 186.60 pg/ml in the group that gave live birth and did not respectively. No significant difference was found between serum E2 level and pregnancy and live birth in both grouping systems. Since the AUC calculated for E2 was not found to be significant in predicting pregnancy and live birth in roc analyzes, cut-off could not be determined for serum E2 levels. Conclusion: In our study, no significant correlation was found between serum E2 levels and pregnancy and live birth rates. However, increasing exogenous E2 supplementation may support pregnancy and live birth success as serum E2 levels are below 180 pg/mL in the pregnant and live birth groups.