Okul öncesi dönemdeki çocukların bağlanma biçimlerinin duygu düzenleme ve kişilerarası problem çözme becerisi üzerindeki etkisi
The effect of pre-school children's attachment types on emotion regulation and interpersonal problem solving skills
- Tez No: 766257
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELEK İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Duygu Düzenleme, Kişilerarası Problem Çözme Becerisi, Types Of Connectıon, Emotıon Regulatıon, Interpersonal Problem Solvıng Skıll
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmada okul öncesi dönemdeki çocukların bağlanma biçimlerinin duygu düzenleme ve kişilerarası problem çözme becerileri üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu İstanbul ili Kartal, Ataşehir ve Tuzla ilçelerinde bulunan okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaş grubundaki 70 çocuktan oluşmaktadır. Araştırmada genel tarama yöntemi ve ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verileri,“Oyuncak Öykü Tamamlama Testi”,“Duygu Düzenleme Ölçeği”ve“Kişiler Arası Problem Çözme Ölçeği”ile toplanmıştır. SPSS paket programı verilerin istatistiksel olarak elde edilmesinde kullanılmıştır. Bağımsız gruplar testi ve tek yönlü varyans analizi ile de elde veriler değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; okul öncesi dönemdeki çocukların duygu düzenleme ve kişiler arası problem çözme becerilerinde cinsiyet açısından anlamlı değerde farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Çocukların bağlanma figürleriyle kurdukları bağlanma stilleri ile kişilerarası problem çözme becerileri arasındaki ilişki anlamlı değerde farklılıklarla sonuçlanırken, duygu düzenleme becerilerinde anlamlı bir farklılıkla sonuçlanmamıştır. Farklı eğitim kurumlarının duygu düzenleme becerileri ve kişilerarası problem çözme becerilerine olan anlamlı değerde bir farklılığa rastlanmamıştır. Duygu düzenleme ölçeği ve kişilerarası problem çözme ölçeğinin alt boyutları arasında anlamlı korelasyonlar elde edilmiştir. Yapılan regresyon analizleri sonucunda öğrencilerin duygu düzenleme becerilerinin kişilerarası problem çözme becerilerini anlamlı bir şekilde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan regresyon analizi sonucunda çocukların duygu düzenleme puanlarının kişilerarası problem çözme puanları varyansının %58'ini istatistiksel olarak anlamlı şekilde açıkladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effects of preschool children's attachment styles on emotion regulation and interpersonal problem solving skills. The study group of this research consists of 70 children aged 5-6 years who attend pre-school education institutions in Kartal, Ataşehir and Tuzla districts of Istanbul. General screening method and relational screening method were used in the research. Research data were collected with“Toy Story Completion Test”,“Emotion Regulation Test”and“Interpersonal Problem Solving Test”. SPSS package program was used to obtain statistical data. Obtained data were also evaluated with independent groups test and one-way analysis of variance. As a result of the research; It has been determined that there is a significant difference in terms of gender in emotion regulation and interpersonal problem solving skills of preschool children. While the relationship between children's attachment styles with their attachment figures and their interpersonal problem-solving skills resulted in significant differences, it did not result in a significant difference in emotion regulation skills. No significant difference was found in the emotional regulation skills and interpersonal problem solving skills of different educational institutions. Significant correlations were obtained between the sub-dimensions of the emotion regulation scale and the interpersonal problem solving scale. As a result of the regression analysis, it was concluded that the emotion regulation skills of the students significantly predicted their interpersonal problem-solving skills. As a result of the regression analysis, it was determined that the emotion regulation scores of the children explained 58% of the variance of the interpersonal problem solving scores in a statistically significant way.