Etik liderlik davranışlarının etik iklim aracılığıyla dile getirme davranışlarına etkisi Malatya ilinde alan araştırması
The effect of ethical leadership behavior on voice behavior via the mediator role of ethical climate: A field study in Malatya
- Tez No: 766304
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, İşletme, International Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik Liderlik, Etik İklim, Dile Getirme Davranışı, Sürdürülebilirlik, Ethical Leadership, Ethical Climate, Voice Behavior, Sustainability
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Gerek ulusal olsun gerek uluslararası olsun işletmeler, amaçlarından birisi olan sürdürülebilirliği çoğu zaman sağlayamamaktadırlar. Bu olgunun birçok sebebi vardır ancak en başta gelen sebeplerinden birisi işletme yöneticilerinin etik prensiplere dikkat etmemesidir. Bu bilgiler ışığında işletmelerin varlıklarını sürdürebilmelerinde en önemli unsurlardan birinin yöneticilerinin sergileyeceği etik liderlik tarzı olduğu söylenebilir. Lider, göstereceği tavır ve davranışlarla işletme içi atmosferi etkileyebildiği gibi çalışanların tavır ve davranışlarını da etkilemektedir. Etik liderlik davranışlarının, etik iklime yol açacağı düşünülmektedir. Etik iklim ortamının da çalışanların kendilerini güvende hissetmesine ve düşüncelerini rahat bir şekide dile getirmelerine yol açacağı düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı; işletme yöneticilerinin etik liderlik davranışları ile işgörenlerin dile getirme davranışları arasındaki ilişkileri irdelemek ve etik liderlik davranışının çalışanların dile getirme davranışları ile olan ilişkisinde etik iklimin aracı rol oynayıp oynamadığını belirlemektir. Bu amacı gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan veriler, Malatya Organize Sanayi Bölgesinde, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işletme çalışanlarına anket uygulanarak toplanmıştır. Ankete katılım gönüllülük esasına göre yapılmış ve dört yüz kişiden veri toplanmıştır. Veriler SPSS paket programıyla analiz edilmiştir. Analizler sonucunda etik liderlik davranışının hem etik iklim ve hem de dile getirme davranışı üzerinde pozitif etkisinin olduğu, etik liderlik ile dile getirme davranışı arasındaki ilişkide etik iklimin aracı rolünde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Either national or international organizations mostly cannot achieve sustainability which is one of their important goals. There are many causes to this situation but one of the leading reason is managers who are not obeying ethical principles. In the light of this knowledge it can be said that one of the most important elements to an organization's existential continuity is managers' ethical leadership style. A leader can affect the atmosphere in the organization as well as employees' manners with his/her attitude and behaviors. It is thought that ethical leadership actions result in ethical climate, and employees in the ethical climate can feel safer and express themselves more clearly and comfortably. This study aims to examine the relationship between ethical leadership behavior, ethical climate and voice behavior, and specifically to determine the meditor role of ethical climate on the relationship between ethical leadership behavior and voice behavior. For this aim, data were collected from employees in the various organizations at Malatya Industrial Site, via questionnaire forms. Participation was voluntary, and the input comes from four hundred people. Data was analyzed with SPSS programme. As a result of these analyses it was found that ethical leadership positively effects both ethical climate and voice behavior, and ethical climate has a mediator role on the relationship between the ethical leadership behavior and voice behavior.