The role of embassies in commercial diplomacy and international business case study of Japanese embassy in Turkey
Büyükelçiliklerin ticari diplomasideki rolü ve Türkiye'deki Japon büyükelçiliği uluslararası iş vaka çalışması
- Tez No: 766354
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR YASİN ASAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ticari diploması faaliyetleri, ticari diplomasi, ulus markalaşma, küreselleşme, Commercial diplomat activities, commercial diplomacy, nation branding, globalization
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ticari Diplomasi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ticari Diplomasi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Mevcut yüksek lisans tezinin odak noktası, küreselleşmenin yayılımı ve tarihsel evrimi çerçevesinde ticari diplomasinin artan önemidir. Konuya ilişkin literatürün büyük ölçüde ekonomi diplomasisine odaklı olması nedeniyle ticari diplomasinin uygulama alanı üzerine yapılan sınırlı sayıda çalışma mevcuttur. Söz konusu eksikliği gidermek amacı doğrultusunda bu tez çalışması, ticari diplomasinin gelişiminde büyükelçiliklerinin rolünü incelemekte ve bir örnek olarak Türkiye'deki Japon Büyükelçiliğinin ticari diplomasi faaliyetlerinin uygulamadaki amacını ve etkisini incelemektedir. Tezin temelini oluşturan veriler, Türkiye'deki Japon büyükelçiliği ile işbirliği içinde elde edilmiştir. Bu verilere dayanarak, ticari diplomatik faaliyetlerin pratik etkileri incelenmiş ve bu faaliyetlerin büyükelçilikler için bir araç setine dönüştürülmesine yardımcı olacak politika önerileri belirlenmiştir. Ayrıca tez, ulus markalaşmasının etkinliğini ve ticari bir diplomatın görevlerindeki önemini incelemektedir.
Özet (Çeviri)
The focus of this thesis is the growing importance of business diplomacy in the context of the diffusion and historical evolution of globalization. Since the literature on the subject is largely focused on economic diplomacy, there are limited studies on the practical area of commercial diplomacy. In line with the main objective of the study to eliminate this deficiency, this study examines the role of embassies in the development of commercial diplomacy and, as an example, examines the practical purpose and impact of the commercial diplomacy activities of the Japanese Embassy in Turkey. The data forming the basis of the thesis were obtained in cooperation with the Japanese embassy in Turkey. Based on the interview data, the practical effects of commercial diplomatic activities were examined, and policy recommendations were identified to help transform these activities into a toolkit for embassies. In addition, the thesis examines the effectiveness of nation branding and its importance in the duties of a business diplomat.