Bertrand Russell'ın metafizik üzerine düşünceleri
Bertrand Russell's thoughts on metaphysics
- Tez No: 766384
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN SALĞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Bertrand Russell, metafizik, analitik felsefe, din, anlam, Bertrand Russell, metaphysics, analytical philosophy, religion, meaning
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bertrand Russell, felsefe çevrelerinde genellikle analitik felsefenin kurucularından biri olarak bilinmesinin yanı sıra matematik ve mantık gibi alanlardaki çalışmalarıyla da tanınmaktadır. Buna karşın Russell'ın metafiziğe yönelik görüşleri fazla bilinmemektedir, çünkü dini inançları yadsımasına dayanarak metafiziği reddettiği düşünülmektedir. Bu bakış açısı, Russell'ın metafizik anlayışını felsefe tarihi içerisinde hep gölgede bırakmıştır. Russell'ın eserleri dikkate alındığında onun metafizik hususunda hem üyesi olduğu analitik felsefe filozoflarından belirli düzeyde farklı düşündüğü hem de bu alanda özgün orijinal görüşlerinin olduğu görülmektedir. Bu farkındalıkla çalışmamızda Russell'ın metafizik üzerine düşüncelerini açık ve anlaşılır bir şekilde ortaya koymayı amaç edindik. Bu maksatla, çalışmamızı üç ayrı bölüm halinde tasarladık. Birinci bölümde, Russell'ın yaşamına, entelektüel eğilimlerine ve eserlerinin kronolojik olarak belirtilmesine yer verilmektedir. İkinci bölümde Russell'ın felsefesinin temelini oluşturan mantık, bilgi, dil ve anlam konuları analiz edilerek metafizik konusunun hem ontolojik hem de epistemolojik yönleri ortaya konulmaktadır. Üçüncü bölümde ise ilk önce metafizik teriminin tarihsel süreç içerisinde hangi filozoflar tarafından nasıl ele alındığı ortaya konulmaktadır. Daha sonra analitik felsefenin metafiziğe olan tutumundan hareketle, mantıksal atomculuk ve mantıksal pozitivizmin önde gelen düşünürleri bağlamında metafiziğin nasıl ele alındığına değinilmektedir. Nihayetinde Russell'ın metafizik hakkındaki genel görüşlerine yer verilerek bir sonuca varılmaktadır. Buna göre Russell'ın analitik felsefe geleneği içerisinde meslektaşlarından farklı olarak metafiziğe belirli bir düzeyde yer verdiği görülmektedir. Russell önemli bir ayrımla dini inançları metafiziğin dışında tutarak metafiziğe akıl ve bilim temelinde bir yer açmaktadır.
Özet (Çeviri)
Bertrand Russell is generally known in philosophical circles as one of the founders of analytical philosophy, as well as known for his work in areas such as mathematics and logic. On the other hand, Russell's views on metaphysics are not well known because he is thought to reject metaphysics based on his denial of religious beliefs. This point of view has always overshadowed Russell's understanding of metaphysics in the history of philosophy. Considering Russell's works, it is seen that he both thinks differently from the philosophers of analytical philosophy, of which he is a member, and has original original views in this field. With this awareness, we aimed to present Russell's thoughts on metaphysics in a clear and understandable way. For this purpose, we designed our study in three separate parts. In the first chapter, Russell's life, intellectual tendencies and chronological description of his works are given. In the second part, both the ontological and epistemological aspects of metaphysics are revealed by analyzing the logic, knowledge, language and meaning issues that form the basis of Russell's philosophy. In the third part, firstly, it is revealed how the term metaphysics was handled by which philosophers in the historical process. Then, starting from the attitude of analytical philosophy to metaphysics, it is mentioned how metaphysics is handled in the context of logical atomism and logical positivism's leading thinkers. Finally, a conclusion is reached by including Russell's general views on metaphysics. Accordingly, it is seen that Russell, unlike his colleagues, gives a certain place to metaphysics within the tradition of analytic philosophy. Russell, with an important distinction, excludes religious beliefs from metaphysics and opens a place for metaphysics on the basis of reason and science.