Temmâm Hassân'ın 'Menâhicu'l-bahs Fi'l-luga' adlı eserinde dil araştırma yöntemi
The linguistic research method of Tammām Hassān in his work named 'Manahij al-baḥt fi al-luġha'
- Tez No: 766443
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap dili, Araştırma Yöntemi, Temmâm Hassân, Dilbilimi, Bilgi, Arabic Language, Research Method, Temmām Hassān, Linguistics, Knowledge
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Yöntem meselesi, modern dönemde bilimsel araştırmaların mahiyetini temelden belirleyen ve bilgiyi konu edinen her çabanın ilgi odağı olmuştur. Modern dilbilimi, Batı'da neşet ettikten kısa bir süre sonra Arap dili araştırmalarını da etkisi altına almış, yöntem tartışmalarının etkisiyle Arap dil mirasını tartışmaya açmış ve böylece Arap dünyasında yöntem arayışları başlamıştır. Temmâm Hassân ve Menâhicü'l-baḥs̱ fi'l-luġa isimli çalışması bu arayışın, dilbilimi alanını temsil eden en iyi örneklerdendir. Temmâm Hassân, Arap dili hakkında telif ettiği çeşitli eserlerinde yöntem konusunu doğrudan ve dolaylı olarak tartışma konusu yapmıştır. Bununla birlikte biz, iki sebepten dolayı, çalışmamızı adını zikrettiğimiz eserle sınırlı tuttuk. Birincisi, bu çalışmanın zamanı Temmâm Hassân'ın bütün eserlerini incelemeye yetmeyeceği düşüncesi. İkincisi ise daha dar bir alanda derinlikli inceleme yapmanın daha faydalı olacağı kanaati. Bununla birlikte, Temmâm Hassân sonraki dönemlerde ön plana çıktığı bazı görüşlerine bu çalışmada yer verdik. Çünkü, bize göre, ele aldığımız eseri onun temel hareket noktasıdır ve daha sonra ortaya koyduğu kuram ve kavramlar bir bakıma bu eserin ürünü olmuştur.
Özet (Çeviri)
The method issue has been the focus of every effort interested in knowledge and fundamentally determined the nature of scientific research. The modern linguistics influenced Arabic language studies shortly after it emerged in the West and opened the Arabic language heritage to discussion and thus began the search for methods in Arab world. Tammām Hassān and his work“Manahij al-baḥt fi al-luġa”can be accepted among the best examples of this kind in the field of linguistics. Tammām Hassān has directly and indirectly discussed the subject of method in his various works on the Arabic language. However, we have limited our work to his study we have mentioned, for two reasons. First, the time of this study would not be enough to examine all of Temmām Hassān's works. The second is the belief that it would be more beneficial to conduct an in-depth analysis in a narrower area. Even though, we have included some of the views of Temmām Hassān that came to the fore in the following periods in his studies. Because, in our opinion, the work we are dealing with is his basic starting point and the theories and concepts he put forward later are, in a way, the product of this work.