İlkokul fen bilimleri dersinde kelime bulutu kullanımının öğrencilerin bilişsel yapılarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of the use of word cloud in primary school science lessons on cognitive structure of students
- Tez No: 766444
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNTAY TAŞÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Web 2.0, Kelime Bulutu, Bilişsel Yapı, Fen Öğretimi, Web 2.0, Word Cloud, Cognitice Structure, Science Teaching
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmada; İlkokul dördüncü sınıf fen bilimleri dersinde kelime bulutu kullanımının öğrencilerin bilişsel yapılarına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2021-2022 eğitim öğretim yılında bir devlet okulunda öğrenim gören 38 ilkokul öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında deney grubunda kelime bulutu uygulaması yapılırken, kontrol grubunda öğretmen merkezli eğitim uygulaması yapılmıştır. Uygulama sürecinde veri toplama aracı olarak deney ve kontrol gruplarına araştırmacı ve alan uzmanı tarafından geliştirilen kelime ilişkilendirme testi uygulanmıştır. Öğrencilerin ön test ve son test puanları bir sınıf öğretmeni ve alan uzmanı tarafından puanlanmıştır. Veri analizinde parametrik olmayan testlerden Mann Whitney-U Testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Kelime bulutu etkinlikleri ile gerçekleştirilen öğretim sürecinde deney grubu ile kontrol grubu ön test bulgularına göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Öğretim süreci sonunda gruplar arasında kavramsal hatırlama bakımından fark oluşmazken, anlamlı önerme bakımından deney grubu lehine fark çıkmaktadır. Deney grubunun kavramsal bilgi bakımından istatistiksel olarak iyileştiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study; It is aimed to examine the effect of word cloud use on students' cognitive structures in primary school fourth grade science course. Semi-experimental design was used in the research. The sample of the research consists of 38 primary school students studying in public school in the 2021-2022 academic year. Within the scope of the research, word cloud application was applied in the control group. During the application process, the word association test developed by the researcher and the field expert was applied to the experimental and control groups as a data collection tool. The pre-test and post-test scores of the students were scored by a classromm teacher and field expert. Non-parametric tests, Mann Whitney-u Test and Wilcoxon Signed Rank Test, were used in data analysis. In the teaching process carried out with word cloud activities, there is no significant difference between the experimental group and the control group according tı the pre-test findings. At the and of the teaching process, while there was no difference between the groups in terms of conceptual recall, there was a difference in favor of the experimental groups in terms of meaningful proposition. It is seen that the experimental group statistically improve in terms of conceptual knowledge.