Sır ve kendi kendini sırlayan porselen üretimi
Glazes and self-glazing porcelain
- Tez No: 76646
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL SARIKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kendi kendini sırlama, Anortit, Anortit porseleni, Vollastonit, Hızlı pişirim, Frit, Islatma açısı, Borlu alkalili sır
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
O içeren, ıslatma a mm (MHiiHtı mı irolik presle şekilleı ;meden önce DTA,ÖZET Doktora Tezi SIR VE KENDİ KENDİNİ SIRLAYAN PORSELEN ÜRETİMİ Bülent BARAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı DanışmamProf. Dr. Yüksel SARI KAYA 1998, Sayfa i11 Jüri: Prof. Dr. Yüksel SARIKAYA Prof. Dr. Güngör GÜNDÜZ Prof.Dr. Hüseyin OĞUZ Söğüt Bölgesi Küre kili, Balıkesir Bölgesi Sındırgı kilinden biri, Çanakkale Bölgesi Bigadiç vollastoniti ve temel olarak B2?>3 ve Na20, K20,PbO, CaO + Na20 + K20 içeren, ıslatma açısı ve pişirilme aralığı bilinen fritler kullanılarak otuziki çeşit mmm mmm nmmmmmn ıw ihihiihi umu totomm mmmmm w hidrolik presle şekillendirilmiş ve porselen karışımlarını karekterize etmek için ve pişmeden önce DTA, TG ve Dilatometrik analiz uygulanmıştır.KarışıısüSar hızlı pişirimle 950oC, 975 oC, lOOOoC, 1025 oC, 1050 oC, 1075 oC da ve 210 dakikada pişirilmiştir. Pişmiş fazlar XRD desenlerinden belirlenmiş, mikroyapı gelişimi SEM ile ve sıvı faz sinterlenmesi ile ilgili gelişmeler dığın yoğunluklarının ölçülmesi ile belirlenmiştir. Anortit oluşumu, sıvı faz sinterlemesi sırasında fritlerin davranışı ve kendi kendine sırlama tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D.Thesis GLAZES AND SELF -GLAZING PORCELAIN Bülent BARAN Ankara University Graduate School of Natural and Aplied Sciences Department of Chemistry Supervisor : Prof.Dr. Yüksel SARIKAYA 1988, Page: H1 Jury : Prof.Dr. Yüksel SARIKAYA Prof.Dr.Güngör GÜNDÜZ Prof.Dr.Hüseyin Oğuz Thirty two samples of which wetting angles and sintering ranges are known were prepared by using Küre clay (Söğüt), Sındırgı kaolen and Çanakkale vollastonite and mainly B203, Na20, K20, PbO and Na20+K20+CaO.Each composition was mixed and ground in a ball-mill and compacted by an hydrolic press. DTA, TG and Thermal Dilatometric analysis were carried before firing for the characterization of samples. The bodies were fast fired at different firing temperatures between 950-1075 °C with a cooling period of 210 minutes. Fired body phases were detected by XRD, the microstructure developments were identified by SEM, and the liquid phase sintering information was obtained from bulk density measurements. The formation of anortite, the behaviours of frits during liquid phase sintering and self glazing were discussed. Key Words : Self Glazing, Anortite, Anortite based porcelain, Vollastonite Fast firing, Wetting angle, Boron-alkaline glaze.