İç denetim geçiren ve iç denetim geçirmeyen işletmelerin risk değerlendirmesi yöntemiyle iş sağlığı ve güvenliği yönünden karşılaştırılması
Comparison of businesses with and without internal audit in terms of occupational health and safety by risk assessment method
  1. Tez No: 766559
  2. Yazar: GİZEM YÖRÜR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYRUL CANBAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kazalar, Teknik Eğitim, Education and Training, Accidents, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: İç Denetim, İş Sağlığı ve Güvenliği, Risk Değerlendirmesi, Internal Audit, Occupational Health and Safety, Risk Assessment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu çalışma da Bursa ilinde iç denetim geçiren ve iç denetim geçirmeyen tekstil işletmeleri risk değerlendirmesi yöntemiyle iş sağlığı ve güvenliği yönünden karşılaştırılmıştır. Bursa ilinde iç denetim geçiren bir tekstil fabrikası ve iç denetim geçirmeyen iki adet tekstil fabrikasının farklı tarihlerde yapılan risk değerlendirme çalışmalarının karşılaştırılarak işletmelerin uygunsuzluk ve/veya eksikliklerin giderilmesinde işletmelerin iç denetim geçirmesinin etkili olup olmadığına bakılmıştır. Bursa ilinde iç denetim geçirmeyen X işletmesinin 4.11.2017 ve 11.11.2020 tarihli L Tipi Matris metoduyla hazırlanan risk değerlendirmesine, iç denetim geçirmeyen Y işletmesinin 20.01.2019 tarihli L Tipi Matris metoduyla hazırlanan risk değerlendirmesine ve 08.02.2021 tarihli Finne Kinney Metoduyla hazırlanan risk değerlendirmesine iç denetim geçiren Z işletmesinin 15.02.2017 ve 04.01.2021 tarihli Finne Kinney Metoduyla hazırlanan risk değerlendirmesine yer verilmiştir. İncelenen risk değerlendirmeleri sonucunda iç denetim faktörünün iş sağlığı ve güvenliği açısından önemli olduğu anlaşılmıştır. Risk değerlendirme çalışmalarında kullanılan metodun işe uygun olması gerektiği ve işletmelerin geçirdiği iç denetimin işletmede ki eksiklik ve uygunsuzlukların ortadan kaldırılmasını veya en az düzeye indirilmesini sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, textile companies that have undergone internal auditing and have not been compared in terms of occupational health and safety in the province of Bursa, using the risk assessment method. By comparing the risk assessment studies carried out on different dates of a textile factory that underwent internal audit and two textile factories that did not undergo internal audit in Bursa, it was examined whether the companies' internal auditing was effective in eliminating non-compliance and/or deficiencies. According to the risk assessment prepared by the L Type Matrix method dated 4.11.2017 and 11.11.2020 of the company X that did not undergo internal audit in Bursa, the risk assessment prepared by the L Type Matrix method dated 20.01.2019 of the company Y that did not undergo internal audit, and the risk assessment prepared by the Finne Kinney Method dated 08.02.2021, risk assessment prepared by the Finne Kinney Method dated 15.02.2017 and 04.01.2021 of the Z entity undergoing internal auditing is included. As a result of the risk assessments examined, it was understood that the internal audit factor is important in terms of occupational health and safety. It has been seen that the method used in risk assessment studies should be suitable for the job and the internal audit of the enterprises ensures that the deficiencies and nonconformities in the enterprise are eliminated or minimized.