Kamusal olaylarda barış iletişiminin siyasi aktörler ve z kuşağı açısından değerlendirilmesi
Evaluation of peace communication in public events in terms of political actors and generation z
- Tez No: 766596
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN GÜLTEKİN, DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA ER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Barış iletişimi, Z kuşağı, Kamusal Olaylar, Peace communication, Z generation, Public events
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 404
Özet
Son zamanlarda çatışmaların niteliğinde yaşanılan değişimler, etnik, kültürel, sosyal bileşenleri içermekte ve küresel düzeyde etkilemektedir. Dolayısıyla dünyanın farklı bölgelerinde yaşanılan çatışmalara yönelik barış süreci inşa edilmiş ve edilmeye devam etmektedir. Barış sürecindeki önemli olan kalıcılık, kamusal alandaki aktörlerin toplumsal söylemleri ile pekişebilir. Bu çalışma, 2013-2020 yılları arasında yaşanılan Türkiye'nin kamusal olaylarında barış iletişiminin siyasi parti aktörleri ve Z kuşağı açısından değerlendirilmesini incelemektedir. İzmir İli Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyeti Hareket Partisi'nin İl Başkan ve Yardımcıları ile Z kuşağını temsil eden Ege Üniversitesi öğrencileriyle yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim (fenomenolojik) kullanılmıştır. Seçilen partilerin il başkan ve yardımcıları (5), Ege Üniversitesi ön lisans ve lisans eğitimine devam eden 20 (10 Erkek/10 Kadın) öğrenciyle yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen veriler MAXQDA 2022 (deneme sürümü) ile analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda kamusal olaylarda Z kuşağı ve siyasi parti aktörlerinin barış iletişimine ilişkin söylemleri benzerlik gösterirken, söz konusu olan bu olaylarla ilgili içeriklere yönelik farklı değerlendirmeleri dikkat çekmektedir. Buna ek olarak kamusal olaylarda siyasi partilerin barış iletişimi kullanmasının Z kuşağının oy verme sürecinde değerlendirilmediği bulgulanmıştır. Z kuşağını temsil eden erkek ve kadın öğrencilerden, erkek öğrencilerinin kamusal olaylar hakkında daha ilgili olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Recently, qualitative changes in the ethnic, cultural and social components of conflicts and affecting them at the global level. For this reason, the peace process has been built and continues for conflictsin different parts of the world.Permanence, which is importantin the peace process, can be reinforced by the social discourses of the actors in the public sphere. This dissertation examines the evaluation of peace communication in Turkey's public issues between 2013-2020 in terms of political party actors and Z generation. Semi-structured interviews were held among the Chairs and Vice-Chairs of the Justice and Development Party, the Republican People's Party, the Nationalist Movement Party in İzmir Province and Ege University students representing the Z generation. Phenomenology, one of the qualitative research methods, was used in the study. The data obtained from semi-structured interviews among the provincial chairs and vice-chairs of the selected Parties (5), and 20 (10 Male/10 Female) undergraduate students at Ege University were analyzed with MAXQDA 2022 (trial version). As a result of the study, although the discourses of the Z generation and Political Party actors on peace communication in public issues shows similarities, varied evaluations of the contents related to these issues draw attention. In addition, it has been discovered that the use of peace communication by political parties in public issues is undervalued in the voting process of the Z generation. It has been observed that male students representing Generation Z are more interested in public issues than female students.