أحكام المناكحات والمفارقات بين قانون حقوق العائلة والتشريعات في لبنان (دراسة مقارنة)
Ahkamu'l munakahat v'l mufarakat bayn Kanun Hukuk'l Aile v'l taşreaat fi Lübnan (Karşılaştırma çalışması) / Marriage and divorce provisions between the Family Right Law and the personal status legislation in Lebanon (Comparative study)
  1. Tez No: 766669
  2. Yazar: TEEBA MOHAMMED ABDULLAH AL-QAYSI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN SAİTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Lübnan, Hukûk-ı Âile Kararnâmesi, Ahvâl-i Şahsiyye Mevzuatı, Evlilik, Boşanma, Lebanon, Family Rights Law, Personal Status legislation, Marriage, Divorce
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışmada, Hukûk-ı Âile Kararnâmesi ile Lübnan'daki Ahvâl-i şahsiyye (kişisel kanun) mevzuatının karşılaştırması konu edinilmiştir. Hukūk-ı Âile Kararnâmesi, aşağıdaki maddelerde açığa çıkan büyük önemi nedeniyle seçilmiştir: Birincisi, Hukûk-ı Âile Kararnâmesi, İslam hukukundaki evlenme ve boşanma konularıyla ilgili hükümlerin kodlanmış bir şeklidir. İkincisi, bu kanunun maddeleri, her ne kadar daha baskın şekilde Hanefî mezhebinin görüşlerini içerse de dört mezhebin (Hanefi, Şafii, Maliki ve Hanbeli) görüşlerini yansıtacak şekilde bir araya getirilmiştir. Üçüncüsü, ilgili kanun Müslümanların evlilik ve boşanma hükümlerini içerdiği gibi Hıristiyanlar ve Yahudilerin de evlilik ve boşanma ahkamını içermektedir. Çalışmada karşılaştırma modeli olarak Lübnan'ın tercih edilmesinin sebebi, Lübnan toplumunun bünyesinde barındırdığı din ve mezheplerin çeşitliliği ve bu sebeple mahkemelerinde mevcut olan kişisel statü mevzuatının farklılığıdır. Bu çalışma Lübnan'daki kişisel mevzuatlar ile Hukûk-ı Âile Kararnâmesi arasındaki uyumun ne ölçüde olduğunu keşfetmek ve birbirinden farklı bu mevzuatların, gerekirse bazı düzeltmelerde bulunarak“Aile Kanunu”gibi tek bir kanun çerçevesinde birleştirilmesinin mümkün olup olmadığı noktasında bilgi elde edebilmek ve karşılaştırmanın neticesinde ortaya çıkan sonuçlarını analiz etmek için gerçekleştirilmiştir. Bu da, Lübnan'ın, şeriata uygun olmayan diğer medeni kanunlarının yerini alacak şekilde ilahi kanunlara münasip ve aynı zamanda ülkedeki farklı grupların da uyum sağlayacağı ortak ve kapsamlı bir ahvâl-i şahsiyye kanunu çıkarmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is a comparative study between Family Rights Law and personal status legislation in Lebanon. The Family Rights Act was chosen because of its great importance, which is reflected in: First: Because it is a codified form of the legal provisions on marriage and divorce in Islamic jurisprudence. Second: Because the articles of this law are united in the virtues of the four madhhabs (Hanafi, Shafii, Maliki and Hanbali), even if the Hanafi school prevails. Third: Because this law includes issues of marriage and divorce for the monotheistic religions of Christians and Jews as well as Muslims. On the other hand, Lebanon was chosen as a model for comparison due to the multiplicity of religions and sects within it and the diversity of personal status legislation depending on this diversity. Therefore, this comparison came to analyze the results to explore the extent of alignment between the Family Rights Act and the various legislations in Lebanon and to determine to what extent the vast array of legislation in Lebanon can be shaped under a unified framework such as: Family Law with some changes if necessary. This is with the aim of formulating a unified law of personal status in Lebanon that will replace any civil law that does not comply with divine law, with a content proportional to divine laws and also compatible with the different groups in Lebanon.