Evaluation of the competitiveness of Sub-Saharan countries with porter's diamond model and investigation of the impact of Chinese investments on global competitiveveness
Sahra Altı ülkelerinin rekabet gücünün porter'ın elmas modeli ile değerlendirilmesi ve Çin yatırımlarının küresel rekabetçilik üzerindeki etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 766675
  2. Yazar: HISSEIN ALIO IMAM
  3. Danışmanlar: DR. MEHMET SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Çin, Sahra Altı Afrika, Yatırım, Rekabetçilik, Küresel Rekabetçilik, Porter'ın Elmas modeli, China, Sub-Saharan Africa, Investment, Competitiveness, Global Competitiveness, Porter's Diamond model
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu tezin temel amacı, Porter'ın Elmas Modelini (1990) uygulayarak Sahra Altı Afrika ülkelerinin, özellikle Çad, Etiyopya ve Gana'nın rekabet edebilirliğini değerlendirmek ve Çin yatırımlarının küresel rekabet gücü üzerindeki etkisini araştırmaktır. Elmas Modelini (1990) bir çerçeve olarak kullanan tez, birincil veri olarak derinlemesine yarı yapılandırılmış görüşmelere dayalı nitel bir teknik kullanmasının yanında kitaplar, makaleler ve akademik dergiler gibi ikincil kaynaklardan da yararlanmaktadır. Bu açıdan, bu çalışma, Sahra Altı Afrika'daki, özellikle Çad, Etiyopya ve Gana'daki Çin yatırımları bağlamında modelin geçerliliğini test etmeye yönelik ilk girişimdir. Bu çalışmadaki anket ve yarı yapılandırılmış görüşme sonuçlarına göre Gana, firma stratejisi, yapısı ve rekabetten devlet faktörüne kadar Elmas modelinin bileşenlerinde en fazla rekabet avantajına sahip ülkedir. En rekabetçi ikinci ülke olan Etiyopya, talep koşulları ve devlet faktörleri dışındaki tüm model bileşenlerinde rekabet potansiyeline sahiptir. Çad ise en az rekabetçi ülke olarak, modelin firma stratejisi, yapısı ve rekabetinden hükümet faktörüne kadar her unsurunda rekabet avantajından yoksundur. Öte yandan yerel pazarlarda güçlü bir rakip olarak Çin, Çad, Etiyopya ve Gana'daki yerel rakiplerini yenmek için çeşitli stratejiler kullanmaktadır. Bu bağlamda Çad ve Etiyopya'daki müşterilerine makul fiyatlarla geniş ve ortalama kalitede ürün yelpazesi sunarken, Gana'da büyük ölçekli üretim, ölçek ekonomileri ve vergi muafiyetlerinden yararlanmaktadır. Sonuç olarak, yerel yatırımcılar, Çin ile rekabet edememekte ve bu da yerel pazarların uzun vadeli büyüme kapasitesini olumsuz etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this dissertation is to evaluate the competitiveness of Sub-Saharan African countries, specifically Chad, Ethiopia, and Ghana by applying Porter's Diamond Model (1990) and to investigate the impact of Chinese investments on global competitiveness. Using Porter's model (1990) as a framework, the thesis employs a qualitative technique based on both in-depth semi-structured interviews as primary data, and uses secondary sources including books, and articles. Thus, this study is the first attempt to address this issue. The survey results and later in-depth interviews in this study show that Ghana has the most competitive advantage in all Diamond model components, from firm strategy, structure, and rivalry to government factors. Ethiopia, the second most competitive country, has competitive potential in all model components except demand conditions and government factors. Chad, however, is the least competitive country, lacking a competitive advantage in every element of the model, from firm strategy, structure, and rivalry to government factors. China, on the other hand, as a strong competitor, uses various strategies to beat local rivals in Chad, Ethiopia, and Ghana. In this regard, it offers a wide range of products of average quality at affordable prices to customers in Chad and Ethiopia, while benefiting from large-scale production, economies of scale, and tax breaks in Ghana. With this, local investors are unable to compete with China, which negatively impact the local markets to flourish, especially in the long run.