COVİD PCR testi vermek amacıyla başvuran aşısız hastaların demografik özelliklerinin karşılaştırılması ve aşı reddi nedenlerinin sorgulanması
Comparison of demographic characteristics of patients applied for COVID PCR test and interviewing the reasons for vaccine hesitancy
- Tez No: 766825
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHÇET AL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Vaccine hesitancy, Covid-19, protection, PCR test
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Covid-19 PCR testi nedeni başvuran ancak aşı yaptırmayan hastalarda aşı reddinin nedenlerini saptamaktır. Yöntem: Çalışmaya, 31.01.2022-31.05.2022 tarihleri arasında Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Acil Servisine Covid-19 PCR testi için başvuran ve aşı olmayı ret eden 1000 hasta dahil edildi. Çalışma prospektif olarak yürütülmüş; hastaların demografik özellikleri ve aşı reddinin nedenleri sorgulanmıştır. Sonuçlar istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. görüşleri sorgulanmış ve kayıt altına alınmıştır. Bulgular: Katılımcıların %54,6sı erkek,%45.4ü kadındır.%60,7'si semptomları olduğu; %25,4' kişi ile teması olduğu ve %23,9'u seyahat/ etkinlik nedeniyle test vermek için başvurmuşlardı. Vakalarımızın %43,3'ü Covid-19 enfeksiyonunu geçirmiş; %53.6'sı son bir yıl içerisinde ortalama 2- 5 defa test yaptırmışlardı. Aşı ile ilgili bilgilerin %35,5'i sosyal medyadan, %24,1' i televizyonlardan, %20,6'sı tıbbi yayınlardan ve %19,8'i çevredeki kişilerden öğrenilmişti. Katılımcıların %60,2'si çocukluk çağındaki aşıların yapılması gerektiğini düşünmekte iken %62,0'si aşıların yan etkilerinin olduğuna, %47,3'ü koruyuculuğunun olmadığına, %30,9'u ise konu ile ilgili yeterli çalışma yapılmadığına inanmakta idiler. Erkeklerin %48,5 u Kadınların %37 si Covid-19 geçirmiştir. Kadınlarda çocukluk çağında yapılan aşıların yapılmaması gerektiğini düşünme oranı %20,7 iken erkeklerde bu oran %14,7dir. Erkeklerdeki çocukluk çağında yapılan aşılardaki kararsız oranı %26,7 iken kadınlarda bu oran %17,2dir. Üniversite/doktora mezunu olanlarda çocukluk çağında yapılan aşıların yapılmaması gerektiğini düşünme oranı yüzde 20,7 iken ,ilköğretim ve altı mezunlarda bu oranı %6,7dir. 31-65 yaşında olanların aşı ile bilgileri TVden öğrenme oranı %29,2 Özet 6 iken 18-30 yaşında olanlarda bu oran %18,3tür. 18-30 yaşında olanların aşı ile ilgili bilgileri sosyal medyadan öğrenme oranı %40,2 iken, 31-55 yaşında olanlarda bu oran %29,8 dir. Sonuç: Covid-19 aşı reddinin en sık sebeplerinin aşı yan etkilerinden oluşan kaygı, aşının koruyuculuğuna olan şüphe ve bu konu hakkında yeterince çalışma yapılmamış olmasıdır.Erkeklerde Covid-19 aşı olmama oranı kadınlara göre daha yüksektir.Covid-19 aşısını reddeden grubun çoğunun eğitim durumu üniversitedir.Covid-19 aşısını reddeden grubun çoğunluğu çocukluk çağı aşılarının yapılması gerektiğini düşünmektedir.Covid-19 aşısı olmayan grup içerisinde karşılaştırıldığında Aşı olmayan kadınlarda çocukluk çağı aşılarını reddetme oranı erkeklere göre daha yüksektir. Eğitim düzeyi arttıkça aşı reddi artmıştır. Genç kesim aşı ile bilgilerin yoğunluklu olarak sosyal medyadan edinmektedirler. Anahtar Kelimeler :Covid-19, aşı, ret etmek, koruyuculuk, PCR testi
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the relationship between the reasons for refusal of vaccination of people with multiple Covid-19 PCR test applications and demographic characteristics such as socioeconomic level, gender, and the reasons for not being vaccinated. Method: It is a survey study conducted on 1000 people who applied to Istanbul Medeniyet University for the Covid-19 PCR test. Persons over the age of 18 who got Covid-19 PCR and were not vaccinated for Covid-19 were included in the study, and those who did not consent to participate in the survey were excluded. Age, gender, educational status, sources of information about vaccination, marital status, the number of vaccinations they had in the last year, and their views on childhood vaccinations were questioned and recorded. Results: While 60.2% of the participants thought that vaccinations should be done in childhood, 43.3% had Covid-19. While 35.5% learn about vaccination from social media, 24.1% learn from TV, 20.6% from medical publications and 19.8% from people around them. 60.7% tested for symptoms, 25.4% for contact with a person and 23.9% for travel/activity. While 53.6% of them gave 2-5 tests in the last year, 62.0% did not have side effects, 47.3% did not believe in its protection, and 30.9% did not get vaccinated because of insufficient studies. The rate of contracting COVID-19 in men is higher than in women. 48.5% of men and 37% of women have had Covid-19. While the rate of thinking that childhood vaccinations should not be done in women is 20.7%, this rate is 14.7% in men. While the undecided rate of childhood vaccinations in men is 26.7%, this rate is 17.2% in women. While the rate of thinking that childhood vaccinations should not be done in university/doctorate graduates is 20.7 percent, this rate is 6.7% in primary Abstract 8 school graduates and below. While the rate of learning about vaccines from TV is 29.2% for those aged 31-65, this rate is 18.3% for those aged 18-30. While the rate of learning about vaccination information from social media is 40.2% for those aged 18-30, this rate is 29.8% for those aged 31-55. Conclusion: The most common reasons for Covid-19 vaccine hesitancy are anxiety caused by vaccine side effects, doubts about the protection of the vaccine, and insufficient studies on this subject. It is thought that the most frequently used social media platforms to get information about the vaccine may increase the misinformation about the vaccine and cause vaccine rejection. It is thought that national programs and campaigns for the dissemination of accurate information about vaccines will positively affect the perspective towards vaccines in the coming years.