Kadın üniversite öğrencilerinde meme kanseri farkındalığının belirlenmesi
Determination of breast cancer awareness among female university student
  1. Tez No: 766824
  2. Yazar: ESTABRAQ MOUSA HAMEED HAMEED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Farkındalık, Kadın, Üniversite Öğrencileri, Hemşirelik, Breast Cancer, Awareness, Female, University Students, Nursing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmanın amacı, kadın üniversite öğrencilerinin meme kanserine ilişkin farkındalıklarını belirlemektir. Bu çalışma tanımlayıcı tipte kesitsel bir çalışmadır. Çalışma Eylül 2021-Nisan 2022 tarihleri arasında Nasiriyah kentindeki Dhi Qar Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu'ndaki 201 kadın öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmada veriler, sosyo demografik anket formu ve Meme Kanseri Farkındalık Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Anket, katılımcılarla yüz yüze gerçekleştirilmiştir Araştırmada kadın üniversite öğrencilerinin %81,6'sının bekar, %58,7'sinin 21-23 yaş arasında olduğu, %71.1'inin çocuğunun olmadığı ve %71.1'inin yeterli gelire sahip oldukları belirlenmiştir. Bununla birlikte katılımcıların %98,5'inin meme kanserinden haberdar oldukları ve %52,7'sinin meme kanseri bilgi kaynağının internet olduğu belirlenmiştir. Araştırmada kadın üniversite öğrencilerinin Meme Kanseri Farkındalık Ölçeği toplam puan ortalamaları 37,71±3,80 bulunmuştur. Ölçek alt boyutlarının analiz sonuçları incelendiğinde; meme kanseri belirtileri hakkında bilgi düzeyi puan ortalamasının 14,67±2,69, yaşa bağlı risk düzeyi puan ortalamasının 6,64±0,71, meme kontrolü puan ortalamasının 6,71±0,62 ve risk faktörleri farkındalığı puan ortalamasının 9,69±1,17 olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak kadın üniversite öğrencilerinin meme kanseri farkındalık düzeyi yüksek bulunmuştur. Bununla birlikte, kadın üniversite öğrencilerinin meme kanseri farkındalık düzeylerini, yaş, gelir düzeyi, bilgi kaynağı gibi değişkenlerin etkilediği saptanırken, medeni durum, haberdar olma ve çocuk sayısı değişkenlerin etkilemediği tespit edilmiştir. Bu sonuçlara göre, meme kanserine ilişkin erken tanı ve tedavi yöntemlerine ilişkin kadın üniversite öğrencilerine bilgi ve farkındalık düzeylerini geliştirmeye yönelik kapsamlı eğitim ve danışmanlık programlarının geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the awareness of female university students about breast cancer. This study is a descriptive cross-sectional study. The study was conducted with 201 female students at Dhi Qar University of Nursing in Nasiriyah city between September 2021 and April 2022. In the study, data were collected using a socio-demographic questionnaire and Breast Cancer Awareness Scale. The survey was conducted face-to-face with the participants. In the study, it was determined that 81.6% of female university students were single, 58.7% were between the ages of 21-23, 71.1% had no children and 71.1% had sufficient income. On the other hand, it was determined that 98.5% of the participants were aware of breast cancer and 52.7% of them was the internet source of breast cancer information. In the study, the mean total score of the breast cancer awareness scale of female university students was found to be 37.71±3.80. When the analysis results of the scale sub-dimensions are examined; mean knowledge about breast cancer symptoms is 14.67±2.69, age-related risk level mean score is 6.64±0.71, breast control mean score is 6.71±0.62, and risk factors awareness mean score is 9.69 It was determined to be ±1.17. As a result, the breast cancer awareness level of female university students was found to be high. However, it was determined that the breast cancer awareness levels of female university students were affected by variables such as age, income level, and source of information, while the variables such as marital status, awareness and number of children did not. According to these results, it is recommended to develop comprehensive training and counseling programs to improve the knowledge and awareness levels of female university students about early diagnosis and treatment methods for breast cancer.