İlkokulda mühendislik tasarım becerileri kazanım alanına yönelik etkinlik tasarımı ve değerlendirilmesi
Design and evaluation of activities for the field of engineering design skills in primary school
- Tez No: 766869
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNTAY TAŞÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen öğretimi, Fen mühendislik tasarım becerileri, Etkinlik tasarımı, Bilişsel yapı, Science teaching, Science engineering design skills, Event design, Cognitive structure
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
İlkokul fen öğretim programında yer alan mühendislik tasarım becerileri kazanım alanı kapsamında uygulanan uzun dönemli etkinliklerin geliştirilmesi, kullanılması ve buna yönelik sürecin ortaya çıkaracağı sonuçların incelenmesi bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırma yöntemi olarak karma yöntem desenlerinden biri olan müdahale deseni kullanılmıştır. Müdahale deseninin nicel kısmında öntest sontest kontrol gruplu modeli kullanılırken nitel kısımda öğretmen ve öğrenci görüşme formlarından yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim-öğretim yılı içinde bir ilkokulun 4. sınıf öğrencileri ve 2 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma kapsamına deney grubundan 42, kontrol grubundan 35 kişi, öğrenci görüşmeleri için ise 3 ve 4 kişilik oluşturulan her gruptan rasgele birer öğrenci seçilerek toplamda 12 kişi dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak geçerlik ve güvenirliği sağlanarak Kelime İlişkilendirme Testi (KİT); fen mühendislik ve tasarım becerileri alanına yönelik öğrenci ve öğretmen görüşme formu kullanılmıştır. Veri analizinin nicel kısmında verilerin normal dağılım gösterip göstermediği kontrol edilmiştir. Bu doğrultuda tekarlı ölçümler için ANOVA ve tek yönlü MANOVA kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubunun ön test son test sonuçları karşılaştırıldığında deney grubu sonuçlarında kontrol grubu sonuçlarına göre anlamlı farklılığın olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın nitel kısmındaki veri analizinde ise öğretmen ve öğrencilerin fen, mühendislik ve tasarım becerileri etkinliklerine yönelik olumlu görüşleri olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to develop and use the long-term activities applied within the scope of the engineering design skills acquisition area in the primary school science curriculum and to examine the results of the process. The intervention design, which is one of the mixed method designs, was used as a research method. While the pretest posttest control group model was used in the quantitative part of the intervention design, teacher and student interview forms were used in the qualitative part. The data obtained in the research were analyzed by coding. The study group of the research consists of 4th grade students and 2 classroom teachers of a primary school in Mersin Mezitli district in the 2021-2022 academic year. Within the scope of the research, 42 people from the experimental group and 35 people from the control group were determined. For student interviews, groups of 3 and 4 people were formed. One student from each group was selected and a total of 12 people were included in the interview. Word Association Test (KIT) as a data collection tool by ensuring its validity and reliability; A student and teacher interview form for the subject area of science, engineering and design skills was used. In the quantitative part of the data analysis, it was checked whether the data showed normal distribution. In this direction, repetitive ANOVA and one-way MANOVA were used. The pretest and post-test results of the experimental and control groups were examined. It was determined that there was a significant difference in the results of the experimental group compared to the results of the control group. In the data analysis in the qualitative part of the research, it was determined that teachers and students had positive opinions about science, engineering and design skills activities.