Sistemik isotretinoin kullanan akne vulgaris hastalarında inflamatuar belirteçlerin değerlendirilmesi
Evalution of inflammatory markers in acne vulgaris patients using systemic isotretinoin
- Tez No: 757163
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA TOSUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, isotretinoin, Sistemik İmmün İnflamatuar İndeks, Sistemik İnflamasyon Yanıt İndeksi, Toplanmış Sistemik İnflamasyon İndeksi, Acne vulgaris, isotretinoin, Systemic immune-inflammation index, systemic inflammation response index, aggregate index of systemic inflammation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Akne vulgaris deride pilosebase üniteyi etkileyen kronik inflamatuar bir hastalıktır. Sıklıkla adölesan dönemde ortaya çıkmaktadır. Erken evre lezyonlar olan mikrokomedon ve komedon dahil akne lezyonlarının her aşamasında immünolojik, histolojik ve klinik kanıtlarla desteklenen inflamasyon varlığı gösterilmiştir. Akne vulgariste inflamasyonun başlamasının ve devam etmesinin temelindeki immünolojik mekanizmalar karmaşıktır. Cutibacterium acnes başta olmak üzere defensinler, sitokinler, peptidazlar, nöropeptidler ve serum lipidleri gibi inflamatuar mediatörler ve onların reseptör etkileşimleri rol oynayabilmektedir. Oral isotretinoin (13 cis-retinoik asit) akne tedavisinde uzun bir süredir kullanılmaktadır. Akne patogenezinde rol alan majör etiyolojik faktörlerin tümüne etkili tek ajandır. Sebum üretimini baskılar, komedon oluşumunu önler, deride C. acnes kolonizasyonunu azaltır. Bunlara ek olarak oral isotretinoinin antiinflamatuar etkisi bulunmaktadır. Bu antiinflamatuar etki çeşitli mekanizmalar ile ortaya çıkmaktadır. Oral isotretinoin monositlerdeki Toll like reseptör 2 (TLR-2) ekspresyonunu azaltır. Nötrofil göçünü ve inflamatuar Th17 hücrelerini inhibe eder. Regulatuar T hücre cevaplarını güçlendirir. İnflamatuar modellemede önemli rol oynayan matriks metalloproteinaz 9 ve 13 üretimini azaltır. Antiinflamatuar bir sitokin olan IL-10 üretimini indükler. Tam kan sayımı parametreleri kullanılarak inflamasyon şiddeti tahmini yapılmaktadır. SII (Sistemik İmmün İnflamatuar İndeks), SIRI (Sistemik İnflamasyon Yanıt İndeksi), AISI (Toplanmış Sistemik İnflamasyon İndeksi), monosit/HDL (Yüksek Dansiteli Lipoprotein), nötrofil/lenfosit, PCT (Toplam trombosit kütlesi), PDW (Trombosit dağılım genişliği), MPV (Ortalama trombosit hacmi), platelet/lenfosit ve RDW (Eritrosit dağılım genişliği) gibi inflamatuar belirteçler kronik inflamatuar hastalıklar, sepsis ve onkolojik hastalıklarda inflamasyon şiddeti, hastalık aktivitesi, tedaviye yanıt ve prognoz tayinini göstermek amacıyla kullanılmaktadır. Çalışmamıza oral isotretinoin tedavisi planlanan 55 orta ve şiddetli akne vulgaris hastası dahil edilmiştir. Hastalar 0, 8 ve 12. haftalarda değerlendirilmiştir. Rutin laboratuvar tetkikleri çalışılarak inflamatuar belirteçler kaydedilmiştir. Ayrıca takiplerinde Global Akne Derecelendirme Sistemi, Dermatoloji Yaşam Kalite İndeksi, Akne Yaşam Kalite Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmamızda oral isotretinoin tedavisi alan akne vulgaris hastalarında inflamatuar belirteçler ile aynı zamanda yaşam kalite ölçekleri ve akne skorlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Tedaviyle birlikte platelet/lenfosit ve RDW değerlerinde anlamlı artış saptanırken SII, SIRI, AISI, monosit/HDL, nötrofil/lenfosit, PCT, PDW, MPV, sedimentasyon ve CRP değerlerinde anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Çalışmamızda oral isotretinoin tedavisinin akne şiddetini azalttığı ve yaşam kalitesini iyileştirdiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The presence of inflammation supported by immunological, histological and clinical evidence has been demonstrated at every stage of acne lesions, including microcomedone and comedones, which are early-stage lesions. The immunological mechanisms underlying the initiation and maintenance of inflammation in acne vulgaris are complex. Inflammatory mediators such as defensins, cytokines, peptidases, neuropeptides and serum lipids, especially Cutibacterium acnes, and their receptor interactions may play a role. Oral isotretinoin (13 cis-retinoic acid) has been used for a long time in the treatment of acne. It is the only agent that is effective in all of the major etiological factors involved in the pathogenesis of acne. It suppresses sebum production, prevents the formation of comedones, and reduces the colonization of C. acnes on the skin. In addition, oral isotretinoin has an anti-inflammatory effect. This anti-inflammatory effect occurs through various mechanisms. Oral isotretinoin decreases Toll like receptor 2 (TLR-2) expression in monocytes. It inhibits neutrophil migration and inflammatory Th17 cells. Enhances regulatory T cell responses. It reduces the production of matrix metalloproteinases 9 and 13, which play an important role in inflammatory modeling. It induces the production of IL-10, an anti-inflammatory cytokine. Inflammation severity is estimated using complete blood count parameters. SII (Systemic Immune Inflammatory Index), SIRI (Systemic Inflammation Response Index), AISI (Accumulated Systemic Inflammation Index), monocytes/HDL (High Density Lipoprotein), neutrophil/lymphocyte, PCT (Total platelet mass), PDW (Platelet distribution width) Inflammatory markers such as MPV (Mean platelet volume), platelet/lymphocyte and RDW (Erythrocyte distribution width) are used to determine the severity of inflammation, disease activity, response to treatment and prognosis in chronic inflammatory diseases, sepsis and oncological diseases. 55 moderate and severe acne vulgaris patients who were planned to be treated with oral isotretinoin were included in our study. Patients were evaluated at 0, 8, and 12 weeks. Routine laboratory tests were performed and inflammatory markers were recorded. In addition, the Global Acne Rating System, Dermatology Quality of Life Index, and Acne Quality of Life Scale were used in their follow-up. In our study, it was aimed to evaluate inflammatory markers as well as quality of life scales and acne scores in acne vulgaris patients receiving oral isotretinoin therapy. While a significant increase was found in platelet/lymphocyte and RDW values with treatment, no significant difference was found in SII, SIRI, AISI, monocytes/HDL, neutrophil/lymphocyte, PCT, PDW, MPV, sedimentation and CRP values. In our study, it was shown that oral isotretinoin treatment reduces acne severity and improves quality of life.