Production and analysis of physio-mechanical properties of jute and hemp fiber reinforced unsaturated polyester matrix hybrid composites
Jüt ve kenevir elyaf takviyeli doymaşmış polyester matrisli hibrit kompozitlerin üretimi ve fizyo-mekanik özelliklerinin analizi
  1. Tez No: 766905
  2. Yazar: MD ZAHIDUL ISLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL CEYHUN SABIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal elyaf takviyeli kompozit, Kenevir elyafı, Jüt elyafı, Sodyum hidroksit, Çekme mukavemeti, Eğilme mukavemeti, Darbe mukavemeti, Natural fiber reinforced composite, Hemp fiber, Jute fiber, Sodium hydroxide, Tensile strength, Flexural strength, Impact strength
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Günümüzde çevre sorunu, dünya çapında büyük bir endişe kaynağıdır. Sentetik lif takviyeli kompozitler, daha yüksek mekanik mukavemetleri ve sertlikleri nedeniyle farklı alanlarda geniş uygulama alanına sahip olsa da, bunların işlenmesi ve üretimi hala büyük bir çevresel tehlike kaynağıdır. Doğal lif takviyeli kompozit(NFRC)'lerin ana dezavantajları, düşük mekanik mukavemetleri, lif ile reçine arasında, liflerin hibridizasyonu ve yüzey işlemi ile telafi edilebilecek daha az yapışma olmasıdır. Bu çalışmada kenevir ve jüt lifleri, hacimce %30, %50 ve %70 olmak üzere üç farklı lif takviyeli, polyester reçineli hibrit kompozitlerin üretimi yapılmış ve kompozitlerin mekanik özelliklerinin analizi araştırılmıştır. Takviye işleminden önce, lif-matris arasındaki yapışma problemini gidermek ve mekanik özellikleri iyileştirmek için lifler %3 ve %5 NaOH konsantrasyonu ile alkali işleme tabi tutulmuştur. Kompozitler, jüt (J) ve kenevir (H) liflerin değişen katman dizilimi ile (J/H/H/J ve H/J/J/H) hibrit formda, el yatırma metodu ile üretilmiştir. Kompozitler çekme, eğilme ve darbe dayanımı mekanik testlerine tabi tutulmuştur. Tüm kompozitler arasında, %3 alkali işlem görmüş kompozitler, diğerlerine göre en iyi çekme mukavemeti, gerilme modülü, eğilme mukavemeti, eğilme modülü ve darbe mukavemetine sahip olarak bulunmuştur. %30 lif takviyeli kompozitler en iyi çekme mukavemeti, gerilme modülü ve %70 lif takviyeli kompozitler de en iyi eğilme ve darbe mukavemeti göstermiştir. Lif katmanı açısından, J/H/H/J hibrit lif katmanlı kompozitler, H/J/J/H katmanlı kompozitlerden, darbe dayanımı hariç, daha iyi mekanik özellikler sergilemiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the environmental problem is a major concern around the world. Although synthetic fiber reinforced composites have wide applications in different fields due to their higher mechanical strength and stiffness, their processing and production is still a major source of environmental hazards. The main disadvantages of natural fiber reinforced composites (NFRC) are their low mechanical strength, less adhesion between fiber and resin, which can be compensated by hybridization of fibers and surface treatment. In this study, three different fiber-reinforced polyester resin hybrid composites with hemp and jute fibers, 30%, 50% and 70% by volume, were produced and the analysis of the mechanical properties of the composites was investigated. Before the reinforcement process, the fibers were subjected to alkali treatment with 3% and 5% NaOH concentration in order to eliminate the adhesion problem between the fiber-matrix and improve the mechanical properties. The composites were produced by hand lay-up method in hybrid form with varying layer arrangement of jute (J) and hemp (H) fibers (J/H/H/J and H/J/J/H). The composites were subjected to mechanical tests for tensile, bending and impact strength. Among all composites, 3% alkali treated composites were found to have the best tensile strength, tensile modulus, flexural strength, flexural modulus and impact strength compared to the others. 30% fiber reinforced composites showed the best tensile strength, tensile modulus and 70% fiber reinforced composites showed the best flexural and impact strength. In terms of fiber layer, J/H/H/J hybrid fiber layer composites exhibited better mechanical properties than H/J/J/H layer composites, except for impact strength.