Etilen glikolle indüklenmiş nefrolitiyazisli ratlarda morus nigra ekstresinin taş oluşumunda koruyucu etkinliği
Protective effect of morus nigra extract on stone formation in rats with ethylene glycol-induced nephrolithiasis
  1. Tez No: 766986
  2. Yazar: MUHAMMET DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERAY KEMAHLI, DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRULLAH SÖĞÜTDELEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Morus nigra, Nefrolitiyazis, Kristalizasyon, Böbrek Taşı, Tiyol-Disülfit, Potasyum Sitrat, Morus nigra, Nephrolithiasis, Crystallization, Kidney Stone, Thiol-Disulfide, Potassium Citrate
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Ülkemizde ve dünyada taş hastalığından korunmada birçok bitkisel ürün kullanılmaktadır. Bu bitkisel ürünlerin faydalı olup olmadığı bilimsel çalışmalarla ortaya konulmalıdır. M. nigra içerdiği fenoller ve flavonoidler sayesinde antioksidan etkinliği oldukça yüksek bir meyvedir. Çalışmanın amacı M. nigra'nın taş oluşumunda koruyucu etkinliği olup olmadığını potasyum sitratla karşılaştırarak araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden temin edilen 28 adet erişkin Wistar tipi rat dört gruba ayrıldı. I. Grup kontrol grubu olarak sadece su ile, II. Grup %0,75'lik etilen glikol ile, III. Grup %0,75'lik etilen glikol ve rat başına 0,4 mEq/gün potasyum sitrat ile, IV. Grup %0,75'lik etilen glikol ve rat başına 800 mg/kg/gün M. nigra ekstresi ile 28 gün boyunca labaratuvar şartlarında oral gavaj yoluyla beslendi. Ratlar 28 günün sonunda 24 saatlik idrar toplanması amacıyla metabolik kafeslere alındı. Sonrasında ratlar sakrifiye edilerek serumda Üre, Cr, Na, Ca, Mg, K, Cl, Total Tiyol, Nativ Tiyol, Disülfit ve idrarda kristal, lökosit, pH değerleri çalışıldı. Böbrek dokularının histolojik kesitlerinde kristal yapıları incelendi. Bulgular: Etilen glikol grubunda (40±6,33 µmol/L) disülfit seviyesi potasyum sitrat grubuna (32,17±4,48 µmol/L) göre anlamlı derecede yüksekti (p=0,04). Disülfit değerleri M. nigra grubunda (37,67±6,09 µmol/L) etilen glikol grubuna göre anlamlı fark olmasa da daha düşüktü. İdrar kristal yoğunluğu M. nigra grubunda [289 (19-340) n/µL], etilen glikol grubuna [1099 (507-1178) n/µL] göre istatistiksel olarak anlamlı seviyede daha düşüktü (p=0,016). Sonuç: M. nigra'nın idrarda ve böbrek patoloji kesitlerinde kristal yoğunluğunu anlamlı derecede azalttığı, antioksidatif etkinliği sayesinde serum analizinde oksidatif parametrelerde düşüş sağladığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Background: Many herbal products are used in the prevention of stone disease in our country and in the world. Whether these herbal products are beneficial or not, they should be demonstrated by scientific studies. M. nigra is a fruit with high antioxidant activity that contains phenols and flavonoids. The aim of the study is to investigate that M. nigra has a protective effect in stone formation by comparing it with potassium citrate. Material and Methods: Twenty-eight Wistar-type rats obtained from Experimental Animals Research Center of Bolu Abant Izzet Baysal University were divided into four groups. Group I as the control group was fed with only water, Group II was fed with 0.75% of ethylene glycol, Group II was fed with 0.75% of ethylene glycol and 0.4 mEq/day of potassium citrate per rat, and Group IV was fed with 0.75% of ethylene glycol and 800 mg/kg/day of M. nigra extract per rat for 28 days by oral gavage under laboratory conditions. At the end of 28 days, rats were taken into metabolic cages for 24-hour urine collection. Afterwards, the rats were sacrificed and serum Urea, Cr, Na, Ca, Mg, K, Cl, Total Thiol, Native Thiol, Disulphite and urine crystal, leukocytes, pH were studied. Crystal structures of kidney tissues were examined in histological sections. Results: The disulfide level of the ethylene glycol group (40±6.33 µmol/L) was significantly higher than that potassium citrate group (32.17±4.48 µmol/L) (p=0.04). Disulfide values of M. nigra group (37.67±6.09 µmol/L) were lower than the ethylene glycol group, although there was no significant difference. Crystal density of urine in the M. nigra group was statistically significantly lower [289 (19-340) n/µL] than ethylene glycol group [1099 (507-1178) n/µL] (p=0.016). Conclusion: It was observed that M. nigra significantly reduced the crystal density of urine and pathological kidney sections , and decreased oxidative parameters in serum analysis via its antioxidative activity.