Antrakinon kullanılarak veya kullanılmadan sülfat yönteminin etil alkol ve etilen glikolle modifiye edilmesinin hamur ve kağıt özellikleri üzerine etkisi
The Effect on the pulp and paper properties of modified sulfate process with ethanol and ethylene glycol by using or not using anthraquinone
  1. Tez No: 139186
  2. Yazar: SEVDA BORAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sülfat, Etilen GlikoL Etil Alkol, Antrakinon, Delignifikasyon vm, Sulfate, Ethylene Glycol, Ethanol, Antrachinon, Delignification. DC
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Lif ve Kağıt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Bu çalışmada; geleneksel sülfat pişirmesi ortamına %10, %20, %30, %40 etil alkol ve etilen glikol ilavesi yapılarak kağıt hamuru özellikleri ve bu hamurlardan üretilen kağıt safihalarının fiziksel ve mekaniksel özelliklerindeki değişmeler incelenmiştir. Pişirme ortamına %0.5 oranında antrakinon (AQ) ilavesi yapılarak da denemeler tekrarlanmıştır. Etil alkol ilavesi yapılmış sülfat pişirmelerinde alkol oranı artarken verim değerinin geleneksel sülfat pişirmesine göre pek fazla değişmediği, delignifikasyon oranının ise arttığı tespit edilmiştir. Bu pişirmelerde, alkol oranının artması ile kağıt hamuru viskozite değerinde azalma olduğu görülmüştür. Sülfat pişirme ortamına artan oranlarda etanol ilavesi ile üretilen kağıt hamurundan yapılan kağıt safihalarının, kopma uzunluğu ve patlama indisi kontrol örneğine göre pek fazla değişmezken yırtılma indisi ve parlaklık değerlerinde artış kaydedilmiştir. Etanol ilaveli sülfat pişirme çözeltisine AQ'nun ilavesi, verimi ve delignifikasyon oranını olumlu etkilerken viskozite değerinin düşmesine neden olmuştur. AQ ilavesi ile birlikte etil alkol oranının artmasına bağlı olarak kopma uzunluğu, patlama ve yırtılma indisinin geleneksel sülfat yöntemine göre azaldığı, parlaklık değerinin ise arttığı gözlenmiştir. Etilen glikol ilavesi yapılmış sülfat pişirmesinde etilen glikol oranın artırılması verim ve viskozite değerini geleneksel sülfat yöntemine göre artırmış, delignifikasyon oranını ise azaltmıştır. Bu pişirme ortamına yapılan AQ ilavesinin verim değerim AQ'suz denemelere göre pek fazla değiştirmediği ancak delignifikasyon ve viskozite üzerinde olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir. Sülfat yöntemine etilen glikol ilavesi elde edilen kağıt hamurlarından üretilen kağıt safihalarının tüm fiziksel ve mekaniksel özellikleri üzerinde belirgin bir şekilde olumlu etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Aynı şekilde AQ ilavesi yapıldığında kopma uzunluğu ve parlaklık değerleri AQ'suz denemelere göre artarken, patlama ve yırtılma indislerinde fazla bir değişme olmadığı görülmüştür. Bu çalışma sonucunda, geleneksel sülfat yöntemine yapılan etilen glikol ilavesinin kağıt hamuru özellikleri ve kağıt safihalarının fiziksel ve mekaniksel özellikleri açısından değerlendirildiğinde etil alkol ilavesine göre daha olumlu etkilere sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effect on the Pulp and Paper Properties of Modified Sulfate Process with Ethanol and Ethylene Glycol by Using or not Using Anthraquinone In this study, the addition of ethanol and ethylene glycol to the conventional sulfate pulping media was examined on the sulfate pulps and papermaking properties. Ethanol and ethylene glycol addition to the sulfate cooking liquor was varied 10%, 20%, 30% and 40% percents. The anthraquinone was added 0.5% percent at the same pulping conditions and 8 trials were also made. When the ethanol ratio was increased, it was determined that ethanol adding to cooking has little effect in pulp yield and a significant impact on the delignification rate. Significantly, lower viscosity contents occured for pulps obtained from the solvent-sulfate pulping in which the ethanol ratios varied from 10 to 40. During the trials, anthraquinone adding to the solvent-sulfate pulping media were made an affirmative effect in the pulp yield, on the dehgnification rate, and decreased viscosity. An increase in tear index and brightness values in sulfate-ethanol pulps is shown, whereas no effect in breaking length and burst properties. In anthraquinone addition to sulfate-ethanol pulps, the higher breaking length, burst and tear index of handsheets were found comparing to the sulfate pulps, with the possible exception of brightness. When the adding ethylene glycol to the sulfate cooking were found a catalytic affirmative effect in pulp yield and viscosity, with the possible exception of the delignification rate. On the other hand, anthraquinone addition to the sulfate-ethylene glycol pulping media was increased the delignification rate and viscosity. All the mechanic and physical properties of sulfate-ethylene glycol pulp handsheets were exhibited positive effects with the adding anthraquinone and ethylene glycol. In the same way, a considerably increase in breaking length, brightness values was obtained but had lower burst and tear strength than the control pulp. As a result, pulp and papermaking properties of addition of the ethylene glycol to the sulfate cooking were observed to be better than those of the ethanol to the sulfate cooking.