Gürcistan Yahudileri
Georgian Jews
- Tez No: 767006
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİHA ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Gürcistan, G//ürcü Yahudileri, Dağ Yahudileri, Sefarad, Aşkenaz, Habad, Georgia, Georgian Jews, Mountain Jews, Sephardic, Ashkenazic, Habad
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Kafkasya bölgesinin bir parçası olan Gürcistan‟da yaşayan Yahudilerin bu topraklardaki dini varlıkları, yaşamları, sosyo-kültürel etkileşimleri ve nüfuzları araştırılırken farklı dönemlerde yaşayanbir çok bilim insanlarınınzamana ve zemine göre farklı fikirlerine ve incelemelerinede değinilmiştir. Gürcistan Yahudilerinin Gürcistan topraklarına geldikleri ilk dönem hakkında araştırmacılar farklı fikirlere sahiptirler. Araştırmacılardan bazıları Yahudilerin atalarından bir kısmının, M.Ö. 722‟de yaşanan Asur sürgünü ile birlikte Gürcistan‟a göç ettiğini düşünmektedir. Birtakım araştırmacılar ise Gürcistan Yahudileri‟nin Babil Sürgünü ile bu topraklara göç ettiğinden bahsetmektedir. Gürcistan‟da yaşayan Yahudiler SSCB döneminde birçok sürgün ve politik yaptırımlar yaşamışlardır. Köle olarak alınıp satılmak da bunlara dâhildir. Gürcistan‟ın bağımsızlığından ve kendilerine sunulan yeni haklardan sonra sosyal hayata çok çabuk adapte olmuş, kendi işçi sendikaları ve benzeri yapılar kurmuş, kendi cemaatlerine iş imkânı sunacak iş sahaları geliştirmişlerdir. Bu zaman zarfında kendilerine yapılan dini baskılara karşı direnmiş ve dinlerini de değiştirmemişlerdir. Bu çalışmada Gürcistan Yahudileri hakkında yapılmış araştırmalar, arşiv belgelerindeki bilgiler, gazete haberleri, yapılan alan araştırmaları akademik yöntemlere göre değerlendirilmiştir. Günümüzde Gürcistan‟da yaşayan Yahudiler, Gürcü Yahudileri, Dağ Yahudileri, Sefaradlar, Aşkenazlar ve Habad Cemaati olmak üzere beş ayrı grup olarak varlıklarını sürdürmektedir.
Özet (Çeviri)
While examining the existence of Georgian Jews in the Transcaucasian lands and their demographic, religious, socio-cultural situations in the geography they live in, different claims and observations of scientists are also included. In some studies, a group of ancestors of Georgian Jews, BC. It is claimed that they settled in Georgia during the Assyrian exile in 722. Some researchers also mention that Georgian Jews migrated to these lands with the Babylonian Exile. Jews living in Georgia experienced many exiles and political sanctions during the USSR period. These include being bought and sold as slaves. Georgian Jews adapted to social life very quickly after the independence of Georgia and the new rights offered to them, they established their own workers' unions-like structures, and they developed business areas that would offer job opportunities to their communities. During this time, the Jews of Georgia resisted the religious pressures on them and did not change their religion. In this study, researches on Georgian Jews, references made in the historical process, information in archive documents, newspaper news, interviews were evaluated according to academic methods. Today, Georgian Jews exist in Georgia as five separate groups: Georgian Jews, Mountain Jews, Sephardi, Ashkenazi and Habad Community.