Botanik bahçelerinin planlama ilkeleri ve Ankara Çubuk 1 barajında botanik bahçesi oluşturulması üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 76702
  2. Yazar: ASLI SARUHAN UYDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN MEMLUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Botanik Bahçesi, Çevre Koruma, Planlama İlkeleri, Çubuk I Barajı, Çubuk I Barajı Havzası Botanik Bahçesi Planlaması, Botanical Gardens, Conservation of Environment, Planning Principles, Çubuk I Dam, Botanical Garden Site-Plan
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BOTANİK BAHÇELERİNİN PLANLAMA İLKELERİ ve ANKARA ÇUBUK I BARAJI'NDA BOTANİK BAHÇESİ OLUŞTURULMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Aslı Saruhan UYDAŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Yalçın MEMLUK 1998, Sayfa: 114 Jüri: Prof. Dr. Yalçın MEMLUK Prof. Dr. Mecit VURAL Prof. Dr. Halim PERÇİN Bu çalışmada, Botanik Bahçelerinin planlama ilkeleri irdelenmiş ve bu ilkeler doğrultusunda, Ankara Çubuk I Barajında Botanik Bahçesi Planlaması üzerine bir araştırma yapılmıştır. Modern anlamda ilk Botanik Bahçelerinin kurulmasından bugüne 455 yıl geçmesine rağmen, Botanik Bahçelerine olan ihtiyaç ve ilgi devam etmektedir. Botanik Bahçeleri; araştırma enstitüleri, herbaryumları, kütüphaneleri ve seraları ile büyük bir organizasyondur. Günümüzde Botanik Bahçelerinin klasik planlama ilkeleri, yerleşim düzenleri günümüz koşullarına göre değişmekte ve tamamen çevre koruma araştırmaları ve eğitimi konusunda büyük görevler üstlenmişlerdir. Araştırmanın 3. Bölümünde Çubuk I Barajı; tarihçesi, yapısal ve peyzaj özellikleri açısından incelenmiş ve Çubuk I Barajı Havzası'nda bir Botanik Bahçesi ve Araştırma Merkezi kurulması önerilmiştir. Böylece Ankara ve çevresinin en önemli açık ve yeşil alanlarından biri olan Çubuk I Barajına, hem bilimsel hem de rekreatif açıdan yeni kullanımlar getirilmiştir. Önerilen bu planlamaya göre Çubuk I Baraj Havzası sınır olarak tespit edilmiş ve 1/25.000 ölçekli bir nazım planı tasarlanarak, botanik bahçesi planlamasının 3 etap halinde gerçekleştirilmesi düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE PLANNING PRINCIPLES OF BOTANICAL GARDENS AND A RESEARCH ON ESTABLISHMENT OF A BOTANICAL GARDEN IN (ANKARA) ÇUBUK I DAM Aslı Saruhan UYDAŞ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Prof. Dr. Yalçın MEMLUK 1998, Page: 114 Jury: Prof. Dr. Yalçın MEMLUK Prof. Dr. Mecit VURAL Prof. Dr. Halim PERÇİN This study is concerned with the planning principles of Botanical Gardens and a research on establishment of a Botanical Garden in (Ankara) Çubuk I Dam. The history of the Botanical Gardens begins with developing societies based on medicinal plant cultivation and a symbolic approach to the universe. Although, the first modern gardens in Europe had been developed and established 455 years ago, the interest and need in Botanical Gardens still continues with a growing importance. Botanical Gardens are big organizations consisted of research institutes, education centers, libraries and herbarium. Today, the Botanical Gardens all around the world rebuild themselves carrying through new planning principles and aims due to the changing conditions of our world and they take important roles in conservation of plant diversity and public education about environment, botany, landscape architecture etc. The 3 rd part of the study is concerned with the history the cultural and landcape characteristics of Çubuk I Dam. After analysing the cultural and natural characteristics of the site, a botanical garden site-plan has been developed and presented. According to this plan, it is suggested to establish Çubuk I Dam Botanical Garden and Research Center, meeting the goals of development of living plant material of botanical, horticultural and historical significance.