Çocuk gelişimi bölümü öğrencilerinin kaynaştırma eğitimi ile ilgili duygu, tutum ve kaygı düzeyleri: Üsküdar Üniversitesi örneği
Çemotion, attitude and anxiety levels of child development de-partment students about inclusive education: Üsküdar Üniversity example sample
  1. Tez No: 767114
  2. Yazar: FATMA ZEHRA KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURPER ÜLKÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu, Kaygı, Kaynaştırma Eğitimi, Özel Eğitim, Tutum, Anxiety, Attitude, Emotion, Inclusive Education, Special Education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırmada Üsküdar Üniversitesi çocuk gelişimi bölümünde okuyan öğrencilerin kaynaştırma eğitimine ilişkin duygu, tutum ve kaygılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma 2021-2022 eğitim öğretim yılında Üsküdar Üniversitesi çocuk gelişimi bölümünde okuyan öğrenciler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler“Kaynaştırma Eğitimi İle İlgili Duygular, Tutumlar ve Kaygılar Ölçeği”(KEİDTKÖ) kullanılarak toplanmıştır. İlgili ölçek iki alt bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölüm demografik değişkenlerin toplanmasına yönelik Kişisel Bilgi Formu bağlamında; diğer bölüm ise öğrencilerin kaynaştırma eğitimine ilişkin duygu, tutum ve kaygılarını belirlemek üzere oluşturulan maddelerden meydana gelmiştir. Elde edilen verilerin analizi neticesinde, çocuk gelişimi öğrencilerinin; yaş gruplarına göre kaynaştırma eğitimi duygu, tutum ve kaygı puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Daha önce özel eğitime ihtiyaç duyan bir bireyle etkileşimde bulunan ve bulunmayan katılımcıların duygu ve kaygı puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmuştur fakat tutum puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Aldığı eğitim süresine göre kaynaştırma eğitimi duygu, tutum ve kaygı puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Mevzuat bilgi düzeyine göre kaynaştırma eğitimi duygu ve tutum puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmamıştır fakat kaygı puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmuştur. Özgüven düzeyine göre kaynaştırma eğitimi duygu puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmuştur fakat tutum ve kaygı puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Özel eğitim verme tecrübesine göre kaynaştırma eğitimi duygu, tutum ve kaygı puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Çocuk gelişimi öğrencileri hangi sınıfta olursa olsun duygu, tutum, kaygı düzeyleri arasında fark yoktur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the feelings, attitudes and concerns of students studying in the child development department of Üsküdar University in terms of various variables. . The data were collected using the“Emotions, Attitudes and Anxiety Scale Regarding Inclusive Education”(KEIDTKÖ). The relevant scale consists of two subsections. In the context of the Personal Information Form for the collection of demographic variables in the first part; The other part consisted of items created to determine the students' feelings, attitudes and concerns about inclusive education. The results stated that No significant difference was found between the mean scores of emotion, attitude and anxiety in inclusive education according to age groups. There was a significant difference between the emotion and anxiety score averages of the participants who had and did not interact with an individual in need of special education before, but there was no significant difference between the attitude score averages. There was no significant difference between the mean scores of emotion, attitude and anxiety in inclusive education according to the education period. There was no significant difference between the emotion and attitude score averages of inclusive education according to the level of knowledge of the legislation, but a significant difference was found between the anxiety score averages. According to the self-confidence level, there was a significant difference between the emotion score averages of the inclusive education, but no significant difference was found between the attitude and anxiety score averages. There was no significant difference between the mean scores of emotion, attitude and anxiety in inclusive education according to the experience of giving special education. Regardless of the grade of child development students, there is no difference between their emotions, attitudes and anxiety levels.