Endobronşiyal polipoid lezyonlarda elektrokoter snare uygulamalarının etkinliği
Diagnostic and therapeutic role of electrocautery snare use in endobronchial polypoid lesions
- Tez No: 767128
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL SATICI, PROF. DR. SİNEM NEDİME SÖKÜCÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Elektrokoter snare prob, Rijit bronkoskopi, Santral havayolu obstrüksiyonu, Electrocautery snare probe, Rigid bronchoscopy, Central airway obstruction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Yedikule Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş ve Amaç: Santral havayolu obstrüksiyonlarında endobronşiyal tedavi yöntemleri hem tanı hem tedavi amacıyla kullanılabilmektedir. Ciddi havayolu obstrüksiyonlarında genel anestezi altında yapılan rijit bronkoskopi, havayolu açıklığını sağlamada ve semptomatik düzelme sağlanmasında kritik öneme sahiptir. Termal endobronşiyal tedavi yöntemlerinden olan elektrokoter uygulamalarında farklı özellikteki problar kullanılabilmektedir. Elektrokoter snare prob özellikle polipoid lezyonlarda lezyon tabanına yerleştirilerek kesme ve koagülasyon moduyla doku bütünlüğü bozulmadan lezyonun çıkarılmasını sağlar. Bu çalışmamızda santral havayolu obstrüksiyonları nedeniyle rijit bronkoskopi yapılan hastalarda snare prob uygulamalarının etkinliğini göstermeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmamız retrospektif tanımlayıcı olup, çalışmaya 2010-2020 yılları arasında girişimsel pulmonoloji ünitesinde tanı ve/veya tedavi amacıyla RB yapılan ve işlem sırasında elektrokoter snare prob uygulanan hastalar dahil edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 47 hastanın yaş ortalaması (ort. ± SS) 61.5 ± 15.6; 38'i erkek idi. En sık semptom öksürük (%80.9), ikincisi dispneydi (%53.2). Lezyonların lokalizasyonlarına bakıldığında 6'sının (%12.8) trakeadan, 6'sının (%12.8) sağ ana bronştan, 11'inin (%23.4) sol ana bronştan, 24'nün (%51.1) lober bronşlardan kaynaklandığı görüldü. Hastaların 19'u benign, 28'i maligndi. Cotton-Myer sınıflamasına göre işlem öncesi havayolu obstrüksiyonu (HYO) değerlendirildiğinde 6'sının (%12.8) grade 1, 6'sının (%12.8) grade 2, 15'inin (%31.9) grade 3, 20'sinin (%42.6) grade 4 olduğu görüldü. İşlem sonrası HYO değerlendirildiğinde; Cotton-Myer sınıflamasına göre 46'sının (%97.9) grade 1, 1'inin (%2.1) grade 2 olduğu görülmüştür. Snare prob uygulamaları havayolu açıklığını sağlamada %97.9 başarılı olduğu, başarılı olunan hastaların 38' inde (%80.9) tam yanıt, 8'inde (%17.9) parsiyel yanıt alındığı görülmüştür. Hastaların %93.6'sında majör komplikasyon izlenmemiştir. İşlem sonrası ortalama 48 ay takip edilen hastaların %85.1'inde nüks gelişmediği görüldü. Sonuç: Çalışmamızda santral havayolu obstrüksiyonuna neden olan benign ve malign endobronşiyal lezyonlarda snare prob uygulamalarının havayolu açıklığını sağlamada etkin ve güvenilir bir yöntem olabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Endobronchial treatment modalities has been used to diagnose and to treat central airway obstruction. Rigid bronchoscopy, performed under general anesthesia in severe airway obstructions is critical in both establishing airway patency and symptomatic improvement. One of the thermal endobronchial treatment options is electrocautery using probes with various features. The electrocautery snare probe is placed around the base of the lesion, particularly in polypoid lesions, and allows the lesion to be removed without disrupting tissue integrity using in cutting or coagulation mode. In this study, we aimed to demonstrate the efficacy of snare probe in patients undergoing rigid bronchoscopy due to central airway obstruction. Method: Our retrospective descriptive study included patients who underwent rigid bronchoscopy using electrocautery snare probe for diagnosis and/or treatment in the interventional pulmonology unit between 2010 and 2020. Results: The 47 patients included in the study had a mean age (mean ± SD) of 61.5 ± 15.6 years; with 38 of them being male. Cough was the most common symptom (80.9%), followed by dyspnea (53.2%). Findings regarding the localization of the lesions are as follows: 6 (12.8%) of the lesions developed in the trachea, 6 (12.8%) in the right main bronchus, 11 (23.4%) in the left main bronchus, and 24 (51.1%) in the lobar bronchi. Nineteen of the patients were benign and remaining 28 were malignant. Prior to the procedure, 6 (12.8%) patients had grade 1 airway obstruction, 6 (12.8%) had grade 2, 15 (31.9%) had grade 3, and 20 (42.6%) had grade 4 airway obstruction according to the Cotton-Myer classification. When airway obstruction was evaluated after the procedure; 46 (97.9%) patients had grade 1 and 1 (2.1%) had grade 2 according to Cotton-Myer classification. Snare probe applications were 97.9% successful in establishing airway patency with 38 (80.9%) of the successful patients having a complete response and 8 (17.9%) having a partial response. There is no major complication observed in 93.6% of the patients. During a mean follow-up of 48 months, 85.1% of the patients had no recurrence. Conclusion: Our study demonstrated that snare probe applications can be an effective and reliable method for establishing airway patency in benign and malignant endobronchial lesions causing central airway obstruction.