Kurum bakımında kalan kız çocuklarının kurumdan izinsiz ayrılma ve dışarıdaki yaşam deneyimlerinin geçmişe dönük araştırılması: Ankara örneği
A retrospective investigation of girls' leave the institution without permission and their life experiences outside: The case of Ankara
  1. Tez No: 767192
  2. Yazar: FATMA IŞIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA KAHRAMAN GÜLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal hizmetler, Çocuk koruma hizmetleri, Kurum bakımı, Kurum bakımından izinsiz ayrılma, Nitel araştırma, Ankara, Social Services, Child Protection Services, Unauthorized Departure from the Institution, Qualitative Research, Ankara
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada kurum bakımında kalan kız çocuklarının izinsiz kurumdan ayrılması ve dışarıdaki yaşam deneyimlerinin geçmişe dönük araştırılması Ankara ili sınırları içinde incelenmiştir. Bu araştırmanın amacı kız çocuklarının kurumdan kaçma nedenlerini araştırmaktır. Bu aşamada kurum bakımında ve kurum bakımından ayrıldıktan sonraki hayatlarında yaşam deneyimlerini ele alırken bireyi ekosistem kuramı çerçevesinde bir bütün olarak ele almak ve kurumdan ayrılma, ayrıldıktan sonraki süreçte çevre etkisini gözler önüne sermektir. Bu amaç doğrultusunda 10 kız çocuğuyla yapılan görüşmelerden veriler toplanmıştır. Verilerin analizi sonucunda elde edilen bulgulara göre, katılımcıların çoğunluğu 5 yıldan fazladır kurumda kalmış olup kurum bakımından ayrılmışlardır ve kurumdan ayrılma nedenlerini çoğunluk olarak ise özgür olamama, bireysel istek ihtiyaçların karşılanmaması şeklinde belirtmişlerdir. Kurumdan ayrıldıktan sonraki yaşam deneyimlerinden bahsederken görüşmecilerin %50'sinin fiziksel şiddete maruz kaldığı ve hepsinin maddi sıkıntılar yaşadığı görülmüştür. Görüşmeciler kurum bakımından ayrıldıktan sonraki yaşam deneyimlerinden bahsederken çoğunluk olarak olumsuzluklarla karşılaştıklarını söylemişlerdir. Bu olumsuzluklar fiziksel şiddet, psikolojik şiddet, cinsel şiddet ve maddi sıkıntılardır. Bu araştırmada elde edilen bulgular kişilerin kurumdan kaçma sebepleri çoğunlukta bireysel nedenlere bağlı olsa da çevrenin etkisinin azımsanmayacak derecede çok olduğudur. Kurumda sağlanan hizmetin ergen ve çocuklara yönelik bireyselleştirilerek ihtiyaçlara cevap verebilir hale gelmesi sorunun erken çözümü için gereklidir.
Özet (Çeviri)
In this study, the unauthorized departure of girls who remain in the care of the institution from the institution and the retrospective study of their life experiences outside were examined within the borders of Ankara province. The purpose of this research is to investigate the reasons why girls run away from the institution. At this stage, when considering life experiences in the care of the institution and in their lives after leaving the institution, it is to consider the individual within the framework of ecosystem theory and to reveal the environmental impact in the process of leaving the institution and leaving the institution. For this purpose, data were collected from interviews with 10 girls. According to the findings obtained as a result of the analysis of the data, the majority of the participants stayed in the institution for more than 5 years and left the institution and stated the reasons for leaving the institution as the majority in the form of inability to be free, failure to meet individual desire needs. When talking about their life experiences after leaving the institution, it was found that 50% of the interviewees had been subjected to physical violence and all of them had experienced financial difficulties. When interviewees talked about their life experiences after leaving institutional care, they said that they had encountered negativity as a majority. These negativities are physical violence, psychological violence, sexual violence and financial difficulties. The findings obtained in this research are that although the reasons for people to escape from the institution mostly depend on individual reasons, the impact of the environment is too much to minimize. It is necessary for the early solution of the problem that the service provided in the institution can be individualized for adolescents and children and respond to their needs.