Cresylviolet perchlorate (CVP) molekülünün fotofiziksel özelliklerinin ve değişik yakma mekanizmasının incelenmesi
Investigation of photophysical properties of cresylviolet perchlorate and using as optical data storage material
  1. Tez No: 76720
  2. Yazar: OĞUZ ÇELİKEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FUAT BAYRAKÇEKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cresylviolet Perchlorate, Deşik-Yakma, Deşik- Doldurma, Dipol Moment, Stark Etkisi, Cresylviolet Perchlorate(CVP), Hole-Burning, Hole-Filling, Dipol moment change, Stark Effect
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi CRESYLVIOLET PERCHLORATE (CVP) MOLEKÜLÜNÜN FOTOFİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN VE DEŞİK-YAKMA MEKANİZMASININ İNCELENMESİ OGÜZÇELIKEL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof Dr. Fuat Bayrakçeken 1998, Sayfa.72 Jüri: Prof Dr. Fuat Bayrakçeken Prof.Dr. Şenay Yurdakul Doç. Dr.Mehmet Birey Bu tez çalışmasında Cresylviolet Perchlorate (CVP) molekülünün fotofiziksel özellikleri incelenmiştir. Deşik çözücüler hazırlanarak CVP molekülünün soğurma spektrumları elde edilmiş ve bu spektruml ardan faydalanarak moleküler elektronik enerji düzeyleri çıkartılmıştır. Emisyon ve soğurma spektrumları karşılaştırılarak deşik-yakma ve deşik-doldurma yapılabilecek enerji bantları ve spektrum bölgeleri tartışılmıştır. Ek olarak Stark etkisinden ve dipol moment değişiminden deşik-doldurma yapılabilecek spektrum bantlarının nasıl etkilendiği belirlenmiştir. Dipol moment değişimlerinin ve Stark etkisinin spektrum bantlarını nasıl değiştirdiği de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF PHOTOPHYSICAL PROPERTIES OF CRESYLVIOLET PERCHLORATEAND USING AS OPTICAL DATA STORAGE MATERIAL O?UZ ÇELİKEL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Engineering Physics Supervisor: Prof.Dr. Fuat Bayrakçeken 1998,Page:72 Jury:Prof. Dr. Fuat Bayrakçeken Prof Dr. Şenay Yurdakul Assoc. Prof. Dr. Mehmet Birey In this thesis, photophysical properties of Cresylviolet Perchlorate have been studied The absorption spectrum of cresylviolet perchlorate is obtained in different solutions and matrix from these spectra molecular electronic spectra obtained By comparing emission and absorption spectra, hole-burning and hole-filling possibilitiesare exhibited and discussed The effect of dipol moment change and Stark on the spectrum are examined