Sirkadiyen ritmin ve melatoninin diyabetik ketoasidoz gelişimine ve seyrine etkileri
The effects of circadian RHYTHM and melatonin on the development and progress of diabetic ketoasidosis
  1. Tez No: 767276
  2. Yazar: RÜMEYSA ALTINDİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN SITKI DİZDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ketoasidoz, Sirkadiyen ritim, Melatonin, Diyabet, 6-sulfatoksimelatonin, Ketoacidosis, Circadian rhythm, Melatonin, Diabetes, 6-sulfatoxymelatonin
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; sirkadiyen ritimdeki ve melatonin salınımındaki bozulmanın diyabetik ketoasidozu (DKA) tetikleyip tetiklemediğinin ve DKA'nın seyrine etkilerinin gösterilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Kayseri Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları kliniğine yatırılan 77 hasta dahil edilmiştir. Çalışmada; 41 hasta DKA grubu, 36 hasta kontrol grubu olmak üzere 2 ana grup bulunmaktadır. Kontrol grubu diyabetik ketoz görülen 18 hasta ve kontrolsüz diyabet görülen 18 hasta olmak üzere 2 alt gruba ayrılmaktadır. Melatonin düzeyini değerlendirmek için 6-sulfatoksimelatonin düzeyi çalışıldı. Hastalara Epworth Uykululuk Ölçeği, Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PSQI), Munich Kronotip Anket (MCTQ) uygulandı ve hastaların sirkadiyen ritmini etkileyecek ek parametreler sorgulandı. Bulgular: Çalışmamızda ketoasidoz olan hastaların daha yüksek gece ışık yakma oranının olduğu saptanmıştır (p=0,004). Ketoasidoz olan hastaların daha yüksek gece yemek yeme oranının olduğu saptanmıştır (p=0,043). PSQI'ya göre kötü uyku kalitesi olanların daha yüksek oranda ketoasidoz grubunda yer aldığı saptanmıştır (p=0,042). Hasta grupları arasında 6-sulfatoksimelatonin düzeyi karşılaştırıldığında ketoasidoz ve ketozu olan hastaların 6-sulfatoksimelatonin düzeyi daha düşük saptanmıştır (p=0,011). Sonuç: Elde ettiğimiz bulgular sonucunda sirkadiyen ritimde bozulma ve melatonin salınımında bozukluk ile DKA arasında anlamlı bir ilişki olabileceği sonucuna varılmıştır. Bazı DKA vakalarında tetikleyici faktör tespit edilememiş olup bu hastalarda tetikleyici faktörün sirkadiyen ritimde bozulma olabileceği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to show whether the disruption in the circadian rhythm and disruption in melatonin secretion triggers diabetic ketoacidosis (DKA), and its effects on the level of DKA. Materials and Methods: The study included 77 patients who were hospitalized in the Internal Medicine Clinic of Kayseri City Training and Research Hospital. In the study; there are 2 main groups, 41 patients in the DKA group and 36 patients in the control group. The control group is divided into 2 subgroups, 18 patients with diabetic ketosis and 18 patients with uncontrolled diabetes. To evaluate the melatonin level, 6-sulfatoxymelatonin level was studied. Epworth Sleepiness Scale, Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), Munich Chronotype Questionnaire (MCTQ) were applied to the patients and additional parameters that would affect the circadian rhythm of the patients were questioned. Results: In our study, it was found that patients with ketoacidosis had a higher rate of turning on lights at night (p=0.004). It was determined that patients with ketoacidosis had a higher rate of night eating (p=0.043). According to PSQI, those with poor sleep quality were found in the ketoacidosis group at a higher rate (p=0.042). When 6-sulfatoxymelatonin was compared between patient groups, 6-sulfatoxymelatonin levels were found to be lower in patients with ketoacidosis and ketosis (p=0.011). Conclusions: As a result of our findings, it was concluded that there may be a significant relationship between disruption in circadian rhythm, disruption secretion of melatonin and DKA. In some DKA cases, the triggering factor could not be detected, and it can be thought that the triggering factor in these patients may be disruption in the circadian rhythm.