Anogenital verrü ile başvuran hastalarda diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların serolojik değerlendirilmesi
Serological evaluation of other sexually transmitted diseases in patients presenti̇ng with anogenital warts
  1. Tez No: 767277
  2. Yazar: FAHRİ GÖKHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARAKUZU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Anogenital verrü, HIV, Sifiliz, Hepatit, Koenfeksiyon, Anogenital verru, HIV, Syphilis, Hepatitis, Coinfection
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu retrospektif, kesitsel çalışmada, Ocak 2019 ve Şubat 2021 arasındaki zaman diliminde, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi dermatoloji kliniğinde anogenital verrü tanısı koyulan hastaların serolojik test sonuçları incelenmiştir. Anogenital verrü ile eşlik edebilecek diğer CYBH arasındaki ilişki ve anogenital verrü dışındaki CYBH'lerin birbirleri ile olan ilişkileri istatistiksel olarak araştırılmıştır. Tanımlayıcı istatistiksel analizler için yaş, cinsiyet, HIV ile enfeksiyon durumu, sifiliz hastalığı, sifiliz etkeni ile karşılaşmışlık, hepatit C enfeksiyonu, hepatit B enfeksiyonu ve HBV karşılaşmışlığı değişkenleri ele alınmıştır. Anogenital verrüsü olan 659 kişilik hasta ve 248 kişilik kontrol gruplarından oluşan toplam 907 kişilik örneklemde, eksik testi olan kişiler ilgili istatiksel analizlere dahil edilmemiştir. Anogenital verrü ile başvuran hastaların; %90,1'inin (n=594) 18-49 yaş aralığında olduğu, %78,5'inin (n=517) erkek cinsiyete sahip olduğu, %1,2'sinin (n=8) HIV ile enfekte olduğu, %0,3'ünün (n=2) sifiliz hastalığı olduğu, %1,7'sinin (n=10) sifiliz etkeni ile karşılaşmış olduğu, %2,4'ünün (n=14) hepatit B enfeksiyonu olduğu, %23'ünün (n=44) HBV ile karşılaşmış olduğu ve hiçbirisinin (n=0) hepatit C enfeksiyonu olmadığı tespit edilmiştir. Çalışmamız sonucunda; literatür ile uyumlu olarak anogenital verrüsü olan hastaların kontrol grubuna göre daha genç yaşta gruplandığı ve erkek cinsiyet hakimiyetinde olduğu görülmüştür. Anogenital verrü ile HIV ile enfeksiyon, hepatit C enfeksiyonu, hepatit B enfeksiyonu ve HBV karşılaşmışlığı arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki kurulamamıştır. Anogenital verrü hastalarında; sifiliz hastalığı ve sifiliz etkeni ile karşılaşmışlık istatiksel olarak anlamlı bir şekilde daha düşük görülmüş olup bu durum hastanemizin bölge hastanelerinden sifiliz tanı, tedavi ve takibi için yoğun olarak sevk alması nedeniyle kontrol grubu sifiliz hasta oranlarının yükselmiş olmasına bağlanmıştır. Ayrıca HIV ile enfekte hastalarda; literatür ile uyumlu olarak hepatit B enfeksiyonu ve HBV ile karşılaşmış olma durumunun daha sık görüldüğü, fakat literatür ile uyumsuz ve açıklanamaz bir şekilde sifiliz hastalığı ve sifiliz etkeni ile karşılaşmış olma durumunun daha nadir görüldüğü istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde gösterilmiştir. Sonuç olarak hasta ve toplum sağlığı için en iyi olacak fakat maliyet, işgücü ve zaman kaybını en aza indirecek tarama politikaları geliştirilmesi için daha çok ve daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this retrospective, cross-sectional study, serological test results of patients diagnosed with anogenital verru in the dermatology clinic of İzmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital between January 2019 and February 2021 were examined. The relationship between anogenital verru and other STDs that may accompany, and the relationship between STDs have been investigated statistically. Variables of age, gender, HIV infection status, syphilis disease, exposure to syphilis, hepatitis C infection, hepatitis B infection, and HBV exposure were considered for descriptive statistical analyses. In a total of 907 people, consisting of 659 patients with anogenital verru and 248 control groups, people with missing tests were not included in the relevant statistical analyses. Patients presenting with anogenital verru; It was determined that 90.1% (n=594) were between the ages of 18-49, 78.5% (n=517) were male, 1.2% (n=8) were HIV-infected, 0.3% (n=2) had syphilis, 1.7% (n=10) had encountered syphilis, 2.4% (n=14) had hepatitis B infection, 23% (n=44) had encountered HBV and none of them (n=0) had hepatitis C infection. As a result of our study; In accordance with the literature, it was observed that patients with anogenital verru were grouped at a younger age than the control group and they were dominated by male gender. A statistically significant relationship could not be established between anogenital verru and HIV infection, hepatitis C infection, hepatitis B infection and encountering HBV. In patients with anogenital verru; syphilis disease and encountering T.pallidum were statistically significantly rarer. This situation was attributed to the increased rate of syphilis patients in the control group, as our hospital received intensive referral from regional hospitals for syphilis diagnosis, treatment and follow-up. In addition, in HIV-infected patients; In accordance with the literature, it has been shown that hepatitis B infection and encountering HBV is more common, but that is inconsistent with the literature and we cannot explain in a way, it is statistically significant that syphilis and encountering T.pallidum is rare. As a result, more and more comprehensive studies are needed to develop screening policies that will be best for patient and community health, but will minimize cost, labor and time loss.