Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinde lobicilik faaliyetlerinin rolü ve siyasete etkileri
The role of lobbying activities in European Union-Turkey relations and its effects on politics
  1. Tez No: 767279
  2. Yazar: GAMZE AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM SAYGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lobicilik, Avrupa Birliği, Çıkar Temsili, Siyasi olaylar, AB- Türkiye İlişkileri, Lobbying, European Union, Representation of Interest, Political events, EU-Turkey Relations
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Günümüzde karar mekanizmalarını çıkarlar doğrultusunda etkileme gereksinimlerinin meydana gelmesiyle oluşan lobicilik kavramı AB-Türkiye ilişkilerinde önemli bir alana sahip olmuştur. Lobilerin Avrupa Birliği (AB) karar alma mekanizmalarındaki rolü AB düzeyindeki lobiciliğin temel unsurunu oluşturmaktadır. 1959 yılından bugüne AB-Türkiye ilişkilerinin yıllardır süregelen bir geçmişi bulunmaktadır. Türkiye'nin, AB ile gerçekleştirmek istediği siyasi bütünleşme konusunda atılacak adımların çıkarlar lehine olması lobicilik faaliyetlerinden geçmektedir. Dünya nüfusunun büyük kısmını oluşturan AB'de lobicilik Türkiye'nin üyelik sürecinde en çok anılan kavramlardan biridir. AB-Türkiye ilişkilerinde lobicilik, kararları kendi çıkarları doğrultusunda etkilemeye çalışarak ilişkilerin seyrini değiştirebilmektedir. Türkiye'de meydana gelen siyasi olaylar AB ile ilişkileri iniş çıkışlı bir sürece sürüklemekte ve lobi olgusu burada önemli bir işlev üstlenmektedir. Bu bağlamda çalışmada ön plana çıkarılan konu siyasi dalgalanmaların AB-Türkiye ilişkilerine etkisinin lobicilik perspektifinden incelenmesi olmuştur. Tez çalışmasının amacı, geçmişten günümüze siyasi olayların yön verdiği AB- Türkiye ilişkilerinde lobiciliğin üyelik sürecindeki konumunu ortaya koymaktır. Bununla birlikte AB ve Türkiye'nin lobi yapmada ilişkiler üzerindeki etkisi karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Bu çerçevede Türkiye'de 1960-2022 dönemini kapsayan siyasi olayların Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine etkisi incelenmiştir. AB ve Türkiye'de lobicilik olgusu tarihsel süreç ve yasal düzenlemeler üzerinden ele alınarak AB lobileri ve Türk lobi örnekleri ile desteklenmiştir. Ermeni ve Yunan lobileri başta olmak üzere AB'de lobiciliğin Türkiye'ye etkileri ile Türkiye'de lobiciliğin AB'ye etkilerinin karşılaştırmalı analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the concept of lobbying, which has emerged as a result of the need to influence decision mechanisms in line with interests, has an important area in EU-Turkey relations. The role of lobbies in European Union (EU) decision-making mechanisms constitutes the basic element of lobbying at EU level. Since 1959, EU-Turkey relations have a long history. The steps to be taken regarding the political integration that Turkey wants to realize with the EU are in favor of the interests, through lobbying activities. Lobbying in the EU, which constitutes the majority of the world's population, is one of the most mentioned concepts in Turkey's membership process. In EU-Turkey relations, lobbying can change the course of relations by trying to influence decisions in line with its own interests. Political events taking place in Turkey drag the relations with the EU into a fluctuating process and the lobbying phenomenon plays an important role here. In this context, the subject highlighted in the study was the examination of the effect of political fluctuations on EU-Turkey relations from the perspective of lobbying. The aim of the thesis is to reveal the position of lobbying in the membership process in EU-Turkey relations, which has been shaped by political events from past to present. In addition, the effect of the EU and Turkey on lobbying relations has been analyzed comparatively. In this context, the effect of political events covering the period of 1960-2022 in Turkey on Turkey's EU membership process has been examined. The phenomenon of lobbying in the EU and Turkey has been handled through the historical process and legal regulations and supported by examples of EU lobbies and Turkish lobbying. A comparative analysis of the effects of lobbying in the EU on Turkey, especially in the Armenian and Greek lobbies, and the effects of lobbying in Turkey on the EU has been made.