Yüksek sıcaklık süperiletkenlerde magnetik ve elektrik özelliklerin incelenmesi
Investigation on magneticand electric properties of high temperatures superconductors
- Tez No: 76729
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GENCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: AC alınganlık, Harmonik alınganlık, BSCCO(2223), Kritik akım yoğunluğu, E(J) Karakteristik, Akı Nüfuzu, AC Susceptibility, Harmonic Susceptibility, BSCCO (2223), Critical Current Density, E(J) Characteristic, Flux Penetration
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YÜKSEK SICAKLIK SÜPERİLETKENLERDE MAGNETİK VE ELEKTRİK ÖZELLİKLERİN İNCELENMESİ ERHAN AKSU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ali GENCER 1998, Sayfa: 53 Jüri: Doç. Dr. AM GENCER Doç. Dr. Ayhan ELMALI Yrd. Doç. Dr. Saffet NEZİR Bu tezde, seramik bulk BSCCO(2223) süperiletken numunede düşük alan ac akı nüfuzu deneyleri, 20-140 K arasında, 1-20 Oe alan ve 5-10 kHz frekans aralığında yapılmıştır. AC akı nüfuzu, yüksek harmonik alınganlıklar yardımı ile çalışılmıştır. Bu ölçümler alan, frekans ve sıcaklık bağımlılığı gösterirler. Bu bağımlılıklardan E(J) karakteristikleri, bazı yaklaşıldıklar altında magnetik ölçümlerden çıkarılabilir, örneğin, bir“slab”numunenin yüzeyinde indüklenen elektrik alan, akı nüfuzundaki değişim sonucu ac alanın genliğinin ve frekansının bir fonksiyonu olarak verilmiştir. 3. harmonik alınganlık, tam akı sızmasından önce, indüklenen akım yoğunluğu J(g>, Hac) ile ters orantılıdır. Burada temel alınganlığın faz dışı bileşeni maksimumdan daha küçüktür (pikin küçük parçası). Sabit ac alan genliğinde ve sıcaklıkta, frekans değiştirilerek indüklenen elektrik alanlar ve akım yoğunlukları çıkarılabilir. Tahmin edildiği gibi sonuçlar non- lineer E(J) karakteristiklerini vermektedir. Buna ilaveten, deneysel olarak elde edilen E(J)'ler magnetik ölçümlerden elde edilen E(J)'lerle karşılastırılabilir. Bunlar arasındaki benzerlikler ve farklılıklar bu tezde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Masters Thesis Investigation on Magnetic and Electric Properties of High Temperature Superconductors ERHAN AKSU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali GENCER 1998, Page: 53 Juri: Assoc Prof. Dr. Ali GENCER Assoc. Prof. Dr. Ayhan ELMALI Asst Prof. Dr. Saffet NEZİR In this thesis, low field ac flux penetrations experiments have been carried out at temperatures between 20-140K in bulk ceramic of BSCCO (2223) superconductor for measuring fields of 1-20 Oe with measuring frequencies in the range 5 to 10 kHz. AC flux penetration could be studied in terms of higher harmonic susceptibilities. The measurements exhibit temperature, frequency and amplitude dependences. From these dependences, E(J) characteristics can be extracted from magnetic measurements under some restrictions. For example at the surface of a“slab”, the induced electric field due to the rate of change in flux penetration can be given as a function of frequency and the amplitude of the ac field. It is also known that 3rd harmonic susceptibility is inversely proportional to the induced current density J(a>, H"), before full flux penetration, where the out-of-phase component of fundamental susceptibility is less than the maxima (lower part of the peak). By changing frequency at the constant ac field amplitude and temperature, induced electric fields and the current densities are determined. The results yield non-linear E(J) characteristics as expected. In addition, experimental determination of E(J) curves have been compared with the extracted ones. The similarities and differences between them will be given.