Öğretmenlerin akıllı tahta kullanımına ilişkin tutumları
Attitudes of teachers to use of smart boards
  1. Tez No: 767309
  2. Yazar: ŞEYMA ERSÖZ KILINÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR BATUR, PROF. DR. MUSTAFA MENEKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı tahta, bilgisayar öz yeterlik, internet öz yeterlik, Smart board, computer self-efficacy, internet self-efficacy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı öğretmenlerin eğitim sürecinde önemli bir gelişme olarak kabul edilen akıllı tahtaları kullanımlarına yönelik tutumlarının araştırılması ve bu kapsamda öğretmenlerin bilgisayar öz yeterliği ve internet öz yeterliği ilişkisinin çeşitli açılardan araştırılması ve ortaya konulabilmesidir. Araştırmanın problemi ise“öğretmenlerin akıllı tahta kullanımına ilişkin tutumları ile internet ve bilgisayar öz yeterlik algılarının yaşa ve mesleki kıdemlerine göre değişkenliği ve değişkenler arasındaki ilişki nasıldır?”sorusudur. Bu kapsamda çalışmada öncelikle akıllı tahta teknolojisi, akıllı tahta kullanımı, öğretmenlerin teknolojik yeterlikleri hakkında açıklamalar yapılmıştır. Ardından teknolojik yeterlikle yakın ilişki olan öz yeterlik kavramı hakkında çeşitli açılardan literatüre dayalı açıklamalara yer verilmiştir. Amaç ve problem kapsamında 2020-2021 eğitim yılında MEB bünyesindeki okullarda görev yapan 300 öğretmenin katılımıyla nicel bir araştırma yapılmıştır. Araştırma sonucunda üç temel bulguya ulaşılmıştır. Bіrіnсіѕі“öğretmenӏerіn аkıӏӏı tаhtаyа kаrșı oӏumӏu bіr tutum göѕterdіğі”, іkіnсіѕі“bіӏgіѕаyаr ve іnternet öz yeterӏіӏіkӏerіnіn de yükѕek oӏduğu”, üçünсüѕü“yаș аrttıkçа аkıӏӏı tаhtаyа yöneӏіk tutumun dаhа oӏumѕuz hаӏe geӏdіğі”, dördünсüѕü“bіӏgіѕаyаr ve іnternet öz yeterӏіӏіk аӏgıѕının dа düștüğü”teѕріt edіӏmіștіr. Araştırmanın özgün değeri ise öğretmenlerin akıllı tahta kullanımına yönelik tutumlarının ortaya konulması ve böylece onların akıllı tahta kullanımlarının etkinliğinin ve verimliliğinin ortaya konulmasıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate teachers' attitudes towards the use of smart boards, which is considered an important development in the education process, and to investigate and reveal the relationship between teachers' computer self-efficacy and internet self-efficacy from various perspectives. The problem of the research is“how is the relationship between teachers' attitudes towards smart board use and the variability of internet and computer self-efficacy perceptions according to age and professional seniority, and the variables?”is the question. In this context, in the study, first of all, explanations were made about smart board technology, smart board usage, and teachers' technological competencies. Then, there are explanations based on the literature from various aspects about the concept of self-efficacy, which is closely related to technological competence. Within the scope of the purpose and problem, a quantitative research was conducted with the participation of 300 teachers working in schools in the Ministry of National Education in the 2020-2021 academic year. As a result of the research, three main findings were reached. The first one is“teachers have a positive attitude towards the smart board”, the second is“computer and internet self-efficacy is also high”, the third is“the attitude towards smart board becomes more negative as the age increases”, and the fourth one is“the perception of computer and internet self-efficacy decreases”. has been done. The original value of the research is to reveal the attitudes of teachers towards the use of smart boards and thus to reveal the effectiveness and efficiency of their use of smart boards.