Din kültürü ve ahlak bilgisi eğitiminde düşünme ve yaşam becerilerine dönük bir öğretim seti geliştirme: Bir geçerleme çalışması
Application of educational activities to develop problem solving and creativity in teaching religious culture and moral education
  1. Tez No: 767365
  2. Yazar: RABİA OLGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGİN ERGİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Öğretim Programı, Etkinlik Seti, Religious Culture And Moral Education, Curriculum, Lesson Plan Activities Set
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Toplumsal varlıklar olan bireyler, yaşamın dinamikleri gereği, düşündükleri ve inandıklarıyla yaşantılarını şekillendirmektedirler. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi eğitimi bu bağlamda çocukların yaşamlarında, onların gelişim ihtiyaçlarına uygun şekillenmek zorundadır. Çocuklar gelişim dönemlerinde bilgi ve inançları arasında çelişki yaşamadıkları takdirde sağlıklı bir yetişkin dönemine geçebilmektedirler. Araştırmanın amacı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretim programı ve alan yazındaki öğretim etkinlikleri geliştiren çalışmaları analiz etmek, ortaokullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri için düşünme yaşam becerilerinin eğitimine dönük bir öğretim seti oluşturmaktır. Araştırma nitel bir desenle kurgulanmıştır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi eğitimindeki düşünme ve yaşam becerilerinin öğretimine dönük alan yazındaki boşluk, araştırmacıyı bu konuda bir etkinlik seti hazırlamaya yöneltmiştir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretim programı ve alan yazın içerik çözümlemesi ile analiz edildikten sonra, dersin düşünme ve yaşam becerilerini geliştirici bir etkinlikler seti hazırlanmış ve son olarak hazırlanan etkinlikler uzman kanılarıyla geçerlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, Din kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programının etkinlik temelli bir yaklaşımla geliştirildiği belirlenmiştir. Programın uygulamalarının daha somut yaşantılarla şekillendirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanyazını ise daha çok yerel referanslarla ilerlemektedir. Hazırlanan etkinlikler setinin uzman kanılarıyla geçerlendiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Individuals, who are social beings, shape their lives according to the dynamics of life, what they think and believe. In this context, religious culture and moral education has to be shaped in children's lives in accordance with their developmental needs. If children do not experience conflicts between their knowledge and beliefs during their developmental period, they can pass into a healthy adult period. The aim of there search is to analyze the religious culture and Moral education curriculum and the studies that develop teaching activities in the literature, and to create a lesson plan activities set for the education of thinking life skills for religious culture and moral education courses in secondary schools. The research was designed with a qualitative pattern. The gap in the literature on teaching thinking and life skills in religious culture and ethics education led there searcher to prepare a lesson plan activities set on this subject. After the religious culture and moral education curriculum and literature were analyzed by content analysis, a lesson plan activities set that improve the thinking and life skills of the course was prepared and finally the prepared activities were tried to be validated with expert opinions. According to the results of the research, it was determined that the religious culture and moral education curriculum was developed with an activity-based approach. There is a need to shape the applications of the curriculum with more concrete experiences. The religious culture and moral enowledge literature, on the other hand, proceeds with more local references. It was seen that the prepared lesson plan activities set was validated with expert opinions.