Para politikasının seçilmiş piyasa göstergelerinin üzerindeki etkisinin incelenmesi: Türkiye uygulaması
Examination of the effect of monetary policy on selected market indicators: Turkish implementation
- Tez No: 767418
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN ERDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Para Politikaları, Sermaye Piyasası, Türkiye, Monetary Policies, Capital Markets, Turkey
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı para politikalarının sermaye piyasası verimliliği üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Araştırma kapsamında Türkiye'de para politikalarına yönelik araçların sermaye piyasası verimliliği üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırma kapsamında para politikası ve sermaye piyasasını tanımlamak adına çeşitli veriler kullanılmıştır. Verilerin tamamı TCMB EVDS alınmıştır. Veriler 2010Q1 ile 2022Q1 dönemini kapsayacak şekilde 3 aylık olarak temin edilmiştir. Verilerin enflasyondan arındırılması amacıyla 2010 bazlı TÜFE ile deflate edilmiştir. Veriler için M1 para arzı ve GSYİH değişkenlerinin logaritmik formları kullanılmıştır. Araştırmada birim kök testi ve Granger nedensellik testi uygulanmıştır. TCMB politika faiz oranları en az 1 yıl sonrasında BİST 100 değeri, TUFE, GSYIH ve M1 para arzı üzerinde etkili olmaktadır. Yine zorunlu karşılık oranları oranları 1 sene sonra TUFE değeri üzerinde etkili olmaktadır. Bu durum para araçlarının uzun vadede sermaya piyasası araçları üzerinde etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effects of monetary policies on capital market efficiency. Within the scope of the research, a study was conducted to examine the effects of monetary policy instruments on Capital Market efficiency in Turkey. Various data were used to define monetary policy and capital market within the scope of the research. All data were obtained from the CBRT EDDS. Data were provided on a 3-month basis, covering the period 2010Q1 to 2022 Q1. The data have been deflated with the 2010-based CPI in order to be free from inflation. The logarithmic forms of the M1 money supply and GDP variables were used for the data. In the research, unit root test and Granger causality test were applied. CBRT policy interest rates are effective on BIST 100 value, CPI, GDP and M1 money supply at least 1 year later. Again, reserve requirement ratios are effective on the CPI value after 1 year. This shows that monetary instruments are effective on capital market instruments in the long run.