Cemal Şakar'ın hikâyelerinin eğitsel iletiler ve Türkçe dersi öğretim programı (2019) 8. sınıf söz varlığı kazanımları açısından incelenmesi
Analaysis of Cemal Şakar's stories in terms of educational messages and Turkish lesson curriculum (2019) 8th grade vocabulary learning outcomes
- Tez No: 767426
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİH ZEKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Cemal Şakar, hikaye, eğitsel ileti, söz varlığı, kazanım, Cemal Şakar, story, educational messages, vocabulary, learning outcomes
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 307
Özet
Eğitsel ileti, bireylere belirlenen hedef davranışı kazandırmak için verilen örtük veya açık mesajlardır. Eğitsel iletiler; kişisel gelişimi destekleyen iletiler, toplumsal düşüncenin gelişimini destekleyen iletiler, ulusal düşüncenin gelişimini destekleyen iletiler ve evrensel düşüncenin gelişimini destekleyen iletiler olmak üzere dört alt başlık altında gruplandırılmıştır. Edebi eserler bu mesajları iletmek için en ideal yollardan biridir. Edebi eserler aynı zamanda söz varlığı açısından da zengin metinlerdir. Bir kişinin söz varlığı ne kadar zenginse kendini ifade etme becerisi de o derece gelişmiştir. Bu düşüncelerden hareketle araştırmada Cemal Şakar'ın hikâyelerinde bulunan eğitsel iletileri tespit etmek ve bu hikâyeleri 8. sınıf TDÖP'de yer alan söz varlığı kazanımlarına göre incelemek amaçlanmıştır. Araştırmanın ana problemini“Cemal Şakar'ın hikâyelerinde hangi eğitsel iletiler bulunmaktadır ve bu hikâyeler 8. sınıf söz varlığı kazanımlarıyla nasıl ilişkilendirilebilir?”sorusu oluşturmaktadır. Nitel bir araştırma olan bu çalışmada doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Cemal Şakar'a ait 12 adet hikâye kitabının tamamı araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Hikâyeler; Türkçe Öğretim Programı 8. sınıf söz varlığı kazanımlarında yer alan 7 adet kazanıma göre incelenmiş ve her kazanıma uygun örnekler tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre Cemal Şakar'ın hikâyelerinin hem eğitsel iletiler hem de söz varlığı açısından zengin olduğu ve bu hikâyelerden Türkçe öğretiminde faydalanabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Educational messages are implicit or explicit messages given to individuals to gain the determined target behavior. Educational messages; messages that support personal development, messages that support the development of social thought, messages that support the development of national thought, and messages that support the development of universal thought are grouped under four subheadings. Literary works are one of the most ideal ways to convey these messages. Literary works are also rich texts in terms of vocabulary. The richer a person's vocabulary, the more developed his/her ability to express himself/herself. Based on these thoughts, it was aimed to determine the educational messages in Cemal Şakar's stories and to examine these stories according to the vocabulary acquisitions in the 8th grade Turkish curriculum. The main problem of the research is“What educational messages are in Cemal Şakar's stories and how can these stories be associated with 8th grade vocabulary acquisitions?”. In this study, which is a qualitative research, document review method was used. All 12 story books belonging to Cemal Şakar constitute the sample of the research. Based on these considerations, it was aimed to determine the educational messages in Cemal Şakar's stories and to examine these stories according to the vocabulary acquisitions in the 8th grade Turkish curriculum. Stories; The Turkish Curriculum was examined according to seven acquisitions in the 8th grade vocabulary acquisitions and examples suitable for each acquisition were determined. According to the findings, it has been determined that Cemal Şakar's stories are rich in terms of both educational messages and vocabulary, and that we can benefit from these stories in Turkish teaching.