Haymana-İkizce yöresi bazı toprak serilerinde amonyum fiksasyonu
Ammonium fixation in some soil series of Haymana-İkizce region
  1. Tez No: 76743
  2. Yazar: GÜLSEMİN KÜTÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN TABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ammonium fixation, soil series, naturally fixed ammonium, fixation of added ammonium
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmanın amacı, Haymana-İkizce yöresi bazı toprak serilerinde doğal olarak fikse edilen amonyum ile verilenden fikse edilen amonyum miktarlarını belirlemek ve ayrıca çim bitkisinin doğal olarak fikse edilen amonyumdan yararlanması üzerine potasyum uygulamasının etkisini incelemektir. Araştırmada, Haymana-ikizce yöresindeki Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kenan Evren Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yayılım gösteren 5 ayrı toprak serisinden alınan topraklar kullanılmıştır. Topraklara ekim öncesi çözelti şeklinde 100 ng K/g (K2S04'tan) uygulanmış ve daha sonra potasyum uygulanan (+K) ve uygulanmayan (-K) saksıların nem düzeyi tarla kapasitesine getirilerek 3 hafta süreyle sera koşullarında inkübasyona bırakılmıştır. Bu süre sonunda, değişik serilere ait topraklara çim bitkisi tohumlan ekilmiş ve sera koşullarında yetiştirilmiştir. Çim bitkisinden toplam 3 biçim alınmıştır. Haymana-ikizce yöresindeki değişik toprak serilerinde doğal olarak fikse edilen amonyum miktarları 103.77 \ıgfg (Mencilis serisi) ile 212.53 ng/g (Kule serisi) arasında değişim göstermiştir. Doğal olarak fikse edilen amonyum miktarının toplam azot içerisindeki oranları % 7.38 (Mencilis serisi) ile % 17.71 (Kule serisi) arasında değişmiştir. Toprağa 100 ng/g düzeyinde verilen amonyum azotundan fikse edilen miktar 8.67 ng/g (Musa ağılı serisi) ile 45.73 |ig/g (Kule serisi) arasında değişim göstermiştir. Araştırmada, doğal olarak fikse edilen amonyum miktarları ile toprak serilerinin kil kapsamları arasında önemli pozitif ilişkiler belirlenmiştir. Ayrıca, verilenden fikse edilen amonyum miktarları ile toprakların silt kapsamı ve katyon değişim kapasiteleri arasında önemli negatif; doğal olarak fikse edilen amonyum miktarları arasında ise önemli pozitif ilişkiler saptanmıştır. Deneme topraklarına önceden uygulanan potasyum, çim bitkisinin kuru ağırlık miktarını ve toplam potasyum kapsamını genelde artırmıştır.Önceden potasyum uygulaması çim bitkisinin toplam azot kapsamının biçim dönemlerine göre bazı serilerde artmasına, bazı serilerde ise azalmasına neden olurken, sömürülen azot miktarını tüm serilerde her üç biçim döneminde de artırmıştır. Hasat sonrası toprakta belirlenen doğal olarak fikse edilen amonyum miktarı potasyum uygulamasıyla azalmış ve % 7.09 (Yoncalık serisi) ile % 29.67 (Musa ağılı serisi) arasında değişen oranlarda gerilemiştir. Topraklara önceden potasyum uygulanması çim bitkisinin doğal olarak fikse edilen amonyumdan yararlanması üzerine genel olarak olumlu etki yapmıştır.
Özet (Çeviri)
The object of this study was to determine the naturally fixed ammonium levels and ability of fixation of added ammonium nitrogen in the some soil series in Haymana-lkizce Region. Moreover, the effects of potassium on utilization of plant from the naturally fixed ammonium were evaluated. The soil samples used in this research were collected from five soil series expanding on Kenan Evren Research and Application Farm of Faculty of Agriculture of Ankara University which is located in the Haymana-lkizce region. Before sowing, 100 \ig K/g ( as K2S04) was applied as solution to the soils and all soil samples were incubated for 3 weeks under greenhouse conditions. At the end of incubation period, ryegrass plant seeds were sown and grown in the different soil series under greenhouse conditions. There were 3 cuttings of ryegrass during the experimental period. In the soil series, naturally fixed ammonium varied between 103.77 (Mencilis series) to 212.53 |ig/g (Kule series). The amount of naturally fixed ammonium varied from 7.38 % (Mencilis series) to 17.71 % (Kule series) of total nitrogen. The amount of fixed ammonium from applied NH4 (100 \iglg (NH4)2S04) ranged from 8.67 |.ıg/g (Musa ağılı series) to 45.73 ng/g (Kule series). Statistically significant positive correlations were found between amount of naturally fixed ammonium and clay contents of the soil series. On the other hand, fixation of added ammonium correlated negatively with silt contents and cation exchange capacities and positively with naturally fixed ammonium. Before sowing, potassium application to the experimental soils increased dry weight and total potassium content of ryegrass plant generally. In different harvesting terms, total nitrogennitrogen content of ryegrass plant was increased in some soil series with the potassium application before sowing, but it was decreased in some soil series. On the other hand, nitrogen uptake of ryegrass plant increased with the potassium application at all harvesting terms. After harvesting, the amount of naturally fixed ammonium were decreased with the potassium application and regressed between 7.09 % (Yoncalık series) and 29.67 % (Musa ağılı series) In general, utilization of ryegrass plant from naturally fixed ammonium was positively affected by applied potassium before sowing.