Kurumsal itibar yönetimi ve kurumsal itibarın ölçüm yöntemlerinin karşılaştırılması
Corporate reputation management and comparison of corporate reputation measurement methods
  1. Tez No: 767444
  2. Yazar: MERAL ORTAKARPUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU DOĞANALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi, Reputation Quotient-RQ (İtibar Katsayısı), Global RepTrak Pulse-GRP, Corporate Reputation, Corporate Reputation Management, Reputation Quotient-RQ, Global RepTrak Pulse-GRP
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bir kurumun, toplum ve paydaşları kanaatinde, farklılığının temel göstergesi olan itibar, son yıllarda önemle ele alınan ve yönetilme gerekliliği duyulan bir kavramdır. Kurumsal itibar yönetimi ile elde edilecek kazanımlar, rekabet ortamında ürün, hizmet ve kalite gibi somut kavramlarla kazanılan farklılıklara iyi bir alternatif oluşturmaktadır. Kurumsal itibar yönetiminin en önemli kısmı itibarın ölçülmesi ki, bu doğrultuda çeşitli yöntem ve modeller geliştirilmiştir. Kurumsal itibar ve kurumsal itibar yönetimine yönelik kavramsal bir çerçeve çizen bu çalışmanın temel amacı, itibar ölçüm modellerini karşılaştırmaktır. Bu kapsamda Selçuk Üniversitesi kurumunun iç paydaşları üzerinde, en popüler itibar ölçüm modelleri olan“Reputation Quotient (İtibar Katsayısı)”ve“Global RepTrak Pulse”modelleri analiz edilmiştir. Her iki modelin analizi için geliştirilen ölçeğin normallik ve güvenilirlik testleri yapıldıktan sonra, paydaşlardan toplanan veriler frekans analizine ve oluşturan hipotezlerin değerlendirilmesi için anlamlılık testlerine tabi tutulmuştur. İstatistiki analizler, her iki modelin bulgularının birbirine yakınlığını ve Selçuk Üniversitesi'nin kurum itibarının, itibar bileşenlerine göre ortalamanın üzerinde ve yüksek seviyelerde olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Reputation, which is the main indicator of an institution's difference in the opinion of society and its stakeholders, is a concept that has been taken seriously in recent years and needs to be managed. The gains to be obtained with corporate reputation management constitute a good alternative to the differences gained with concrete concepts such as product, service and quality in the competitive environment. The most important part of corporate reputation management is the measurement of reputation, and various methods and models have been developed in this direction. The main purpose of this study, which draws a conceptual framework for corporate reputation and corporate reputation management, is to compare reputation measurement models. In this context,“Reputation Quotient”and“Global RepTrak Pulse”models, which are the most popular reputation measurement models, were analyzed on the internal stakeholders of the Selçuk University institution. After performing the normality and reliability tests of the scale developed for the analysis of both models, the data collected from the stakeholders were subjected to frequency analysis and significance tests to evaluate the hypotheses that formed it. Statistical analyzes revealed that the findings of both models are close to each other and that the institutional reputation of Selçuk University is above the average and at high levels according to the reputation components.