Sosyal bilgiler öğretmenlerinin profesyonellik anlayışları
Professional understanding of social studies teachers
- Tez No: 767454
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH SAYDAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: karma yöntem, mesleki profesyonellik, profesyonellik, profesyonellik anlayışı, sosyal bilgiler, mixed method, professional professionalism, professionalism, sense of professionalism, social studies
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin profesyonellik anlayışlarının incelenmesidir. Araştırmada karma yöntem içerisinde yer alan Açıklayıcı Sıralı Desen araştırma modeli olarak kullanılmıştır. Bu sayede araştırma hem nicel hem de nitel boyutlarla incelenebilmiştir. Araştırma, nicel kısımda 2020-2022 eğitim öğretim yılında, nitel kısımda ise 2021-2022 eğitim öğretim yılında Türkiye genelinde farklı demografik özelliklere sahip Sosyal Bilgiler öğretmenlerine uygulanmıştır. Çalışmanın nicel boyutunda 380 Sosyal Bilgiler öğretmeni ile nitel boyutunda ise 20 Sosyal Bilgiler öğretmeninden veri toplanmıştır. Araştırmanın nicel kısmında veri“Öğretmen Mesleki Profesyonelliği Ölçeği”ile toplanmış, nitel kısımda ise araştırmacı tarafından hazırlanan görüşme formu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizi SPSS 20 programı ile nitel verilerin analizi ise betimsel analiz yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin profesyonellik anlayışlarının yüksek düzeyde olduğu ancak kişisel gelişim boyutunda yetersiz kaldıkları görülmüştür. Profesyonellik anlayışını en çok etkileyen faktörün eğitim durumu olduğu tespit edilmiştir. Sosyal bilgiler öğretmenleri profesyonel öğretmen için alan uzmanı, tecrübe sahibi ve gelişime açık ifadelerini kullanmışlardır. Araştırma sonuçlarında profesyonelleşmenin önündeki engeller ve katılımcı öğretmenlerin önerileri de yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the professionalism understanding of Social Studies teachers. In the research, the Explanatory Sequential Pattern, which is included in the mixed method, was used as the research model. In this way, the research could be examined with both quantitative and qualitative dimensions. The research was applied to Social Studies teachers with different demographic characteristics throughout Turkey in the 2020-2022 academic year in the quantitative part and in the 2021-2022 academic year in the qualitative part. Data were collected from 380 Social Studies teachers in the quantitative aspect of the study and from 20 Social Studies teachers in the qualitative aspect. In the quantitative part of the study, the data was collected with the“Teacher Professional Professionalism Scale”, and in the qualitative part, the interview form prepared by the researcher was used. The analysis of the quantitative data was carried out with the SPSS 20 program and the analysis of the qualitative data was carried out with the descriptive analysis method. As a result of the research, it was seen that Social Studies teachers have a high level of professionalism, but they are insufficient in terms of personal development. It has been determined that the most influential factor on the understanding of professionalism is education. Social studies teachers used the expressions of field expert, experienced and open to development for the professional teacher. The results of the research also include the obstacles to professionalization and the suggestions of the participating teachers.