Türkiye ve Moğolistan tarih öğretmenliği öğretmen yetiştirme programının karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative study of the teacher training program of history teaching in Turkey and Mongolia
  1. Tez No: 767467
  2. Yazar: ALİYA YERBOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tarih öğretmenliği lisans programı, Karşılaştırmalı eğitim, Türkiye, Moğolistan, History curriculum, Comparative education, Turkey, Mongolia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Her ülkenin sosyal, ekonomik, kültürel yapıları ve gelişimine göre farklı eğitim sistemleri uygulanmaktadır. Bu sisteme göre uygulanan ve eğitim sisteminin temelini oluşturan öğretim programlarıdır. Bu çalışmada Türkiye ve Moğolistan Tarih öğretmenliği öğretim programını karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla her iki ülkenin tarih öğretmeni yetiştirme programlarını ilgili olduğu disiplinler, dersler, kredi ve içerik açısından karşılaştırmaktır. Araştırma, nitel araştırma yöntemini esas alarak doküman inceleme tekniği ile yapılmıştır. Araştırmada veri doküman incelemesine dönük veriler, iki ülkenin resmi kurumlarından Eğitim Bakanlıkları, Üniversiteler, Eğitim Kurumları vb. ve uluslararası yayınlanan tez, makale, kitap, bilimsel çoğu kaynaklar, yasal belgelerden yararlanarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmış ve karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucunda Türkiye'de genel bir programın uygulandığı belirlenmiş ise Moğolistan'da her üniversite çerçevesinde bir programın hazırlandığı ve öğretmen yetiştiren okulların kendi programlarını uyguladığı ortaya çıkmıştır. Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde ilgili disiplin alanında iki ülkede alan eğitimi dersleri ağırlıklı olarak benzerlik göstermiştir. Öğretim programı içeriği, kredisi ve uygulamasında pek çok benzerlik ve farklıklar tespit edilmiştir. Öğretmenlik uygulaması her iki ülkede yapılmaktadır ve uygulama sürecine göre farklılık göstermektedir. Türkiye ve Moğolistan'ın tarih öğretmeni yetiştirme öğretim programı karşılaştırmalı olarak incelendiğinde araştırma sonucunu göz önünde bulundurarak iki ülke programları gelişiminde önerilerde bulunulmuş ve alanyazında büyük bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
According to the social, economic, cultural structures and development of each country, different educational systems are implemented. It is the educational programs that are implemented according to this system and form the basis of the educational system. In this study, it is aimed to examine the history teaching curriculum of Turkey and Mongolia comparatively. For this purpose, it is aimed to compare the history teacher training programs of both countries in terms of the disciplines, courses, credits and content they are related to. The research was carried out with the document review technique based on the qualitative research method. Data in the study, the data for the document review were collected from the official institutions of the two countries, Ministries of Education, Universities, Educational Institutions, etc. and most of the theses, articles, books, scientific resources published internationally have been obtained by using legal documents. In the analysis of the data, the content analysis method was used and compared. As a result of the research, it was determined that a general program was implemented in Turkey, while in Mongolia a program was prepared within the framework of each university, and it turned out that schools that train teachers implement their own programs. When the findings obtained were evaluated, the field education courses in the two countries showed a predominant similarity in the related discipline. Many similarities and differences have been identified in the content, credits and application of the curriculum. The course of teaching practice is held in both countries and differs depending on the application process. Considering the results obtained when the history teacher training curriculum of Turkey and Mongolia was examined comparatively, suggestions were made in the development of programs of the two countries, and it is thought that it will make a great contribution in the literature.