Fen eğitiminde yaşam becerileri ile mühendislik ve tasarım becerilerine dayalı laboratuvar yönteminin akademik başarıya etkisi
The effect of the laboratory method based on life skills with engineering and design skills in science education on academic success
  1. Tez No: 767470
  2. Yazar: ALİ HAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE GÜNERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: laboratuvar yöntemi, fen eğitimi, yaşam becerileri, mühendislik ve tasarım becerileri, akademik başarı, laboratory method, science education, life skills, engineering and design skills, academic success
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmanın amacı fen bilimleri dersinde yaşam becerileri ile mühendislik ve tasarım becerilerine dayalı laboratuvar yönteminin akademik başarıya etkisini incelemektir. Nicel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilen bu araştırmada yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini 2021-2022 öğretim yılı Hatay ili Hassa ilçesine bağlı bir devlet okulunda yedinci sınıfta öğrenim görmekte olan 41 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma bir deney ve bir kontrol grubu ile yürütülmüş olup altı hafta sürmüştür. Deney ve kontrol grubunun seçiminde ön test uygulanmış ve grupların arasında akademik başarı yönünde anlamlı bir fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Deney grubu için araştırmacı tarafından deneyler tasarlanmıştır. Kontrol grubuna ise tartışma, soru-cevap ve anlatım gibi fen programının öngördüğü geleneksel yöntemler referans alınarak ders planları hazırlanmıştır. Çalışmada kullanılmış olan ve araştırmacı tarafından oluşturulan Laboratuvar Uygulamaları Başarı Testi 16 sorudan oluşmaktadır. Başarı testinin Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı 0,67 olarak bulunmuş ve testten elde edilen puanların güvenilir olduğu kabul edilmiştir. Başarı testi, ön test ve son test olmak üzere uygulamanın öncesinde ve sonrasında birer kez uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Önce betimsel istatistik analiz çalışmaları daha sonra çıkarıma dayalı analiz çalışmaları yürütülmüştür. Çalışmada deney ve kontrol grupları arasında deney grubu lehine anlamlı fark bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar, göre fen eğitiminde yaşam becerileri ile mühendislik ve tasarım becerilerine dayalı laboratuvar yönteminin geleneksel yöntemlere göre daha etkili olduğu göstermiştir. Laboratuvar yöntemi kullanılarak işlenen derslerin mühendislik ve tasarım becerilerine ile işlenmesi öğrencilerin mühendislik alanlarına yönelimi arttırabilir.
Özet (Çeviri)
This research purpose is to examine the effect of the laboratory method based on life skills and engineering and design skills on academic success in science courses. In line with this purpose, the subjects of“Household Waste and Recycling”,“Absorption of Light”,“Refraction of Light”, and“Lens”were used in the research. A quasi-experimental design was used in this study, which was carried out with the quantitative research method. The sample of the study consists of 41 seventh-grade students studying in a public school in the Hassa district of Hatay province in the 2021-2022 academic year. The study was conducted with an experiment and a control group and lasted for six weeks. For the experimental group, experiments related to the above-mentioned subjects were designed by the researcher. Lesson plans were prepared for the control group with reference to traditional methods prescribed by the curriculum. The Laboratory Practices Achievement Test consists of 16 questions. The Cronbach Alpha reliability coefficient of the achievement test was found to be .67 and the test was accepted to be reliable. The achievement test was applied once before and after the application as a pre-test and post-test. The obtained data were analyzed with the SPSS 22.0 program. First, descriptive statistical analysis studies were carried out, then inference-based analysis studies were done. In the study, a significant difference was found between the experimental and control groups in favor of the experimental group. This showed that the laboratory method is more effective than traditional methods.