Ivf hastalarında serum anti-müllerian ve inhibin b hormon düzeylerinin over rezervini belirlemedeki rolü
The role of serum anti-mullerian and inhibin b hormone levels in determining ovarian reserve in vitro fertilization patients
- Tez No: 767498
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜZEYYEN GÜLNUR ÖZAKŞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Anti-Mülleriyan hormon, in vitro fetilizasyon, overyan yanıt, kötü overyan yanıt, Anti-Mullerian hormone, In vitro fertilization, Ovarian reserve, Poor ovarian response
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitimi ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Özet Amaç: Bu çalışmada IVF hastalarında over rezervini ve siklusun prognozunu belirlemede inhibin B ve Anti-Müllerian Hormon (AMH)'ın diğer belirteçlerle karşılaştırarak prognostik önemini saptamayı planladık. Materyal metod: Bu çalışma Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Tüp Bebek Merkezinde Eylül 2007- Haziran 2008 tarihleri arasında IVF programına kabul edilen ve IVF endikasyonları tubal faktör, ileri yaş, male faktör, açıklanamayan infertilite olan hastalardan sözel onay alınarak prospektif olarak gerçekleştirildi. Bulgular: Zayıf yanıt veren grupta 3. gün LH seviyeleri önemli ölçüde yüksekti. Zayıf yanıt verenlerde antral follikül sayıları, alınan oosit sayısı ve olgun oosit sayıları ile 3. gün AMH seviyeleri (5.8 ± 2.32'ye karşı 1.8 ± 0.80 ng/ml) önemli ölçüde daha düşüktü. Antral follikül sayısı, bazal AMH, E2 ve HCG uygulama günündeki follikül sayısı ile pozitif, yaş ile negatif korelasyon vardı. AMH düzeyi olgun oosit sayısının belirlenmesinde tek anlamlı faktör olarak saptanmıştır. 2,97 ng/ml değerini gösteren serum AMH konsantrasyonu için cut-off değerinin, %100,0 duyarlılık ve %89,6 özgüllük ile zayıf over rezervini tahmin ettiği bulundu. Sonuç: Mevcut çalışma, AMH'nin over rezervi tahmini için umut verici bir biyokimyasal belirteç olduğu ve bu tahmin için 2,97 ng/ml değerini gösteren bir cut-off değerinin benimsenebileceği sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this case, we aimed to determine the prognostic importance of inhibin B and Anti-Müllerian Hormone (AMH) in determining the ovarian reserve and prognosis of the cycle in IVF patients by comparing them with other markers. Materials and methods: A prospective analysis was performed undergoing their first IVF trial, which is being conducted at a department of assisted reproduction in a tertiary medical center. The main outcome measures were determined as age and antral follicle count as well as the serum concentrations of follicle stimulating hormone (FSH), luteinizing hormone (LH), estradiol (E2), inhibin B and AMH. The predictive power of the aforementioned measures in specifying ovarian response was determined by means of discriminate analyses. Results: As expected, day 3 LH levels were significantly high in the poor responder group. The poor responders had significantly lower antral follicle counts, retrieved oocyte number, and mature oocyte counts as well as day 3 AMH levels (5.8 ± 2.32 vs. 1.8 ± 0.80 ng/ml). There was a positive correlation with antral follicle count, basal AMH, E2 and follicle count on the day of HCG administration and negative correlation with age. The AMH level was addressed as the only significant factor in determination of mature oocyte number. A cut-off point for serum AMH concentration indicating the value of 2.97 ng/ml was found to predict the poor ovarian response with a sensitivity of 100.0% and a specificity of 89.6%. However, the same cut-off point was not as predictive for the non-conception circumstance. Conclusion: The present study concludes that AMH is a promising biochemical marker for the prediction of ovarian response and that a cut-off point indicating the value of 2.97 ng/ml can be adopted for this prediction.