Employing Mesopotamian ornaments in precast designs in Iraq
Irak'ta prekast tasarımlarda Mezopotamya süslemelerinin kullanımı
- Tez No: 767545
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSOY YILMAZ, PROF. DR. ALİ HAMOOD TWAIJ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: PrekastTasarım, Irak, Mezopotamya, Süsleme, Precast design, Iraq, Mesopotamian, Ornament
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Son konuma yerleştirilmeden önce yapısal eleman şeklinde (panel veya kiriş gibi) dökülen betona prekast denir. Modern Irak'ta prekast uygulamaları yapan bir dizi firma vardır ve bu firmalar süsleme unsurlarına pek az yer veren yalın ürünler üretmektedir. Bu araştırmada bu yalın tasarımlara alternatif olabilecek, süsleme unsurları içeren tasarımlar ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Irak'taki prekast unsurların tasarımında kadim Mezopotamya'nın görsel dağarcığından yararlanan tasarımlar oluşturulmuştur. Bu, eski Irak uygarlığının mirasının yeniden canlandırılması ve günümüze taşınması bakımından önemlidir. Daha önceki çalışmalarda halı, çanak çömlek ve duvar resmi gibi çeşitli malzemeler üzerinde tasarımlarında tarihi Irak şekil ve sembolleri kullanılmış olsa da, prekast tasarımlarda bu konuda bir boşluk bulunmaktadır. Önerilen yeni tasarımlar, seçilen beş modele dayanmaktadır:İştar Kapısı, Lamassu, Babil Aslanı, İslami Dekorasyon ve Shanasheel. Bu modeller, Cinema 4D ve Photoshop programları kullanılarak prekast tasarımlarına dönüştürülmüştür. Bu, endüstriyel bir alana sanatsal bir dokunuş anlamındadır. Uygulanması halinde panel, çit vb. yapılar halinde günlük hayatın tam içinde yer alacak olan bu prekast unsurlar, modern Irak toplumunun estetik duyarlılığına doğrudan seslenme imkânına sahip olacaktır. Irak'ın tarihî ve kültürel değerlerini canlandırmak ve yaşatmak çabasında prekast yapılar da önemli bir yer edinebilir.
Özet (Çeviri)
Concrete poured in the form of a structural element (such as a panel or beam) before it is placed in the final position is called precast. There are a number of companies that produce precast in modern Iraq, and these companies produce simple products with little room for ornamentation. In this research, it is aimed to reveal designs that can be an alternative to these simple designs and contain ornamental elements. In this direction, designs have been created that benefit from the visual repertoire of ancient Mesopotamia in the design of precast elements in Iraq. This is important in terms of reviving and carrying the legacy of the ancient Iraqi civilization into the present. Although previous studies used historical Iraqi shapes and symbols in their designs on various materials including carpets, pottery, and mural painting, there is a gap in the precast designs in this respect. The proposed new designs are based on five selected models: Ishtar Gate, Lamassu, Lion of Babylon, Islamic Decoration, and Shanasheel. These models were converted into precast designs using Cinema 4D and Photoshop programs. This means an artistic touch to an industrial space. If applied, panels, fences, etc. these precast elements, which will take place in daily life as structures, will have the opportunity to directly appeal to the aesthetic sensitivity of modern Iraqi society. Precast structures can also take an important place in the effort to revive and keep alive the historical and cultural values of Iraq.