تنوير الضحى في إيلاف شأن المصطفى صلى الله عليه وسلم لمحمد بن محمود المغلوي الوفائي الرومي دراسة وتحقيق
Muhammed b. Bedreddîn Mahmûd el-Muğlavî'nin 'Tenviru'd-Duhâ fî Îlâfi Şe'ni'l-Mustafa' adlı eseri (5. Ayetten 11. Ayete kadar tahkîk çalışması)
  1. Tez No: 767552
  2. Yazar: ODAY HUSSEİN KHALEEAH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULHEKİM AĞIRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Duhâ Sûresi, Muğlevî, Tahkîk, İnceleme, Tafsir, Surat Al-Duha, Al-Mughalawi, Investigation, Study
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma, hicrî dokuzuncu asrın âlimlerinden olan Muhammed bin Bedreddin Mahmud el- Muğlavînin Duhâ Sûresi'nde yer alan ve“Tenviru'd- Duhâ fi Îlâfi Şe'ni'l-Mustafa”başlığını taşıyan değerli bir nüshasını ele almaktadır. Bu el yazmasını seçmemizin sebebi; müellifin Duhâ Sûre'sinin güzelliğini açıklarken benzersiz ve ayrıntılı üslubuna ek olarak güzel bir yorum ve birçok etkili manevi ifade içermesi ve bu durumun söz konusu esere ilmi bir değer kazandırmış olmasıdır. Araştırmacılar, okuyucular ve Tefsir alanına ilgi duyanlara bir kaynak çalışma sunmak ve İslam kütüphanelerine bir kaynak metin kazandırmak amacıyla bu metnin tahkik ve değerlendirmesi yapılmıştır. Bu tahkiki yaparken, tercihli metin metodu kullanılmıştır. Tahkik için araştırma yapılırken toplamda 74 varak ve dört nüsha tespit edilmiştir. Ancak aşağıda bilgilerini vereceğimiz nüshalardan sadece ilk ikisine erişebildik. Bunlardan; (ا) olarak isimlendirdiğimiz birinci nüsha, İstanbul Süleymaniye Kütüphanesi'nde Şahit Ali Paşa Koleksiyonunda bulunmaktadır. (ب) olarak isimlendirdiğimiz ikinci nüsha, Ankara Millet Kütüphanesi'de, Reşid Efendi Koleksiyonu'nda bulunmaktadır. Üçüncü nüshası Medine'deki Kral Abdülaziz Vakfiyye Kütüphanesi'nde bulunmaktadır. Dördüncü nüshası ise Dubai'deki Juma Al Majid Kültür ve Miras Merkezi Kütüphanesinde bulunmaktadır. Medine ve Dubai'deki kütüphanelerle iletişime geçme çabalarımız sonuçsuz kaldığı için bu eserlere ulaşamadık. Bu çalışma iki bölüm bir sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde müellifin hayatı, tefsirde kullandığı metod ve faydalandığı kaynakları açıkladık. İkinci bölümde ise eseri tahkik edip, harekelendirerek kapalı kelimeleri şerh ve metinde yer alan bazı muğlak meseleleri izah ettik. Sonuç ve fihrist ile çalışmamızı tamamladık.
Özet (Çeviri)
This study deals with a valuable manuscript on the interpretation of Surat Al- Duha by the scholar Muhammad bin Badr Al-Din Mahmoud Al-Mughalawi(940AH), one of the scholars of the ninth century AH, entitled: Enlightening Al-Duha In Glorifying The Stature of The Mustafa This manuscript was chosen because it contains beautiful interpretation, and many influential spiritual expressions, in addition to its detailed and unique way in highlighting on the beauty of Surat Al-Duha, which gave the manuscript a scientific value. For this reason, I turned my attention to this manuscript so that it would be available to researchers and readers in an easy and accessible way, using the exact scientific method in investigating manuscripts as adopted by scholars. As for the description of the manuscript, it is 74 leaves, and it has four copies, the first is in the Shahid Ali Pasha Library attached to Sulaymaniyah in Istanbul and is symbolized by the letter (A), and the second is in the Rashid Effendi Library attached to the People's Milliyet Library of Archaeological Manuscripts in Ankara and symbolized by the letter {B} The third copy is in the King Abdul Aziz Endowment Library in Madinah, and the fourth copy is in the library of the Juma Al Majid Center for Culture and Heritage in Dubai, I couldn't get the third and the forth copy because my efforts to contact these libraries were failed. In this thesis, the researcher in the study chapter translated the author, introduced his method of interpretation, and counted his sources, which were 157 books, and in the Investigation chapter the manuscript is rewritten, and the end of the words was controlled, the vague words were explained, and some problematic issues were clarified. Then I concluded the research with the most important results and scientific indexes.