قُرَّةُ الأنظارِ على شرحِ تنوير الأبصار لأبي الطَّيب السِّندي من بداية كتاب الصلاة إلى باب إدراك الفريضة (دراسةً وتحقيقًا)
Ebû Tib es-Sindi'nin Kurratü'l-Enzâr Alâ Şerhi Tenviri'l-Ebsâr adlı eserinin tahkik ve analizi (Giriş bölümünden taharet bölümüne kadar)
  1. Tez No: 860199
  2. Yazar: MOHAMMED IMAD FALAH FALAH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Abdulsalam Yousuf Essa AL-YAGOOB
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Ebu't-Tayyib El-Sindi, Kurretü'l-Enzâr, Salat, Tahkik, (fiqh) Jurisprudence. Abu Al-Tayeb Al-Sindi. Qurrat Al-Absar. The Prayer. Investigation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu araştırma, Ebu't-Tayyib el-Sindî'nin (ö. 1145)“Kurretü'l-Enzâr Ala Şerhi Tenvîri'l-Ebsâr”adlı kitabını konu almaktadır. Hanefi fıkhının bölümlerini kapsamlı bir şekilde ele alan bir eserdir. Bu çalışmada,“Kitâbu's-Salât”bölümünden“İdrâkü'l-Ferîza”babına kadar olan kısmı üzerinde durulmuştur. Yazma eseri, Hanefi fıkıhçılarının birçoğunun görüşlerini içerdiği için ilmi değeriyle bilinmektedir. Hanefi mezhebinin temel kitaplarına, nadir bulunanlarına ve hatta kaybolmuş pek çok fıkıh kaynağına atıfta bulunması, bu değerli şerhe ayrı bir önem katmaktadır. Çalışmada, yazarın kişisel ve ilmi biyografisi tanımlayıcı ve tarihsel bir yöntemle incelenmiş, eserin metnini tahkik ederken de metin eleştirisi yöntemi izlenmiştir. Araştırmanın sonucunda Ebu't-Tayyib el-Sindî'nin, terâcim kitaplarında biyografileri yeterince yapılmamış alimler arasında yer aldığı tespit edilmiştir. Ancak yazdığı eserlerdeki yöntem ve metoduna bakıldığında, ilmi kişiliği, namı, fıkıh ve diğer ilimlere olan hakimiyeti hakkında şüpheye yer vermemektedir. Yazdığı bu eser fıkıh, hadis, dil ve diğer alanlara dair zengin bir bilgi içermektedir ve yazarın bilgeliği özellikle Hanefi fıkhının dallarındaki birikimini göstermektedir. Her meseleyi sahibine isnat eder, ya onun görüşüne katıldığını belirtir ya da Kur'an ve Sünnet'ten delillere dayanarak onun görüşünü reddeder. Kadının sesinin avret olmadığını tercih etmesi bunun örneğidir. Kitabında Hanefi mezhebiyle sınırlı kalmamış, Şafii ve Hanbeli gibi diğer mezheplere de yer vermesi fıkıh alanında birikim sahibi olduğunu da göstermektedir. Bu da kitabını namaz konusuyla ilgili fıkhî tercihleri bakımından kendisinden sonra gelenler için önemli bir referans haline getirmiştir. Yine kitabında pek çok dil nüktelerine, nahiv kurallarına önem vermiş, sözlüklere ve garibul'-alfâz eserlerine de yer vermiştir. El-Sindî hadis alanında da söz sahibidir. Eserinde sahih hadislere itimat etmesine rağmen birkaç yerde zayıf hadislere de değinmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the investigation of the book of Abu al-Tayyib al-Sindi (d. 1145 AH) called“Qurratu Al-Anzar Ala Sharhtanweer Al-Absar”which is a comprehensive book that collected the chapters of Hanafi jurisprudence. This study was concerned with the book of prayer to the chapter on the performance of the obligatory prayer. The manuscript is distinguished by its great scientific value, as it contains many sayings by the Hanafi jurists, and many sources that are considered among the most important books of the Hanafi jurisprudence, some of which are rare and even lost which gives special importance to this valuable explanation. The study followed the historical descriptive approach when translating the author and his personal and scientific biography, and the method of investigation and commentary on the investigated text. The most important findings of this study are: Imam al-Sindi is one of the scholars whose biographies have not been adequately translated, but his scholarly personality, his well-known reputation, and his mastery in jurisprudence and other sciences are not hidden, and this appears when tracing his approach and method in the works he left. His book contained rich scientific material in the fields of jurisprudence, hadith, language, etc., which demonstrated the author's breadth of erudition and abundance of knowledge, especially in the branches of Hanafi jurisprudence. He would return every issue to its author, present it, and he would agree with it, or prefer others, using evidence from the Qur'an and Sunnah on many issues, for example, it is preferable because a woman's voice is not forbidden. He was not limited in his book to the Hanafi school of thought, but rather his knowledge of other schools of thought such as the Shafi'i school of thought and the Hanbali school of thought appeared, making his book a reference for jurisprudential choices and important preferences in the chapters of prayer, upon which everyone who came after him relied. He also included many linguistic references and grammatical benefits in his book, more than relying on dictionaries and books with strange words. It is clear that Al-Sindi was very knowledgeable about the hadith. In his book, he relied on the authentic ones, and mentioned the weak ones in a few places.