Dağıtık yapıdaki kampüsler için uç hesaplama yaklaşımlı otomatik geçiş sistemi modeli
Automatic transition system model with edge computing approach for distributed campuses
  1. Tez No: 767553
  2. Yazar: GÜLSÜM CEBECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL BABAYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Uç veri merkezi, Otomatik geçiş sistemi, Araç geçiş sistemi, Uç bilişim, Edge data center, Automated access system, Vehicle access system, Edge computing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
DAĞITIK YAPIDAKİ KAMPÜSLER İÇİN UÇ HESAPLAMA YAKLAŞIMLI OTOMATİK GEÇİŞ SİSTEMİ MODELİ Gülsüm CEBECİ Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Kasım 2022 Danışman: Doç. Dr. Bilal BABAYİĞİT ÖZET Otomatik geçiş sistemi (OGS) bariyer ya da kart okuyucular aracılığıyla ilgili bölgelere sadece yetki verilmiş kişi ve araçların giriş çıkışına izin verilmesi için oluşturulmuş ağ alt yapısında çalışan, akıllı cihazlar ile veri merkezi arasında iki yönlü veri alışverişinin yapılıp değerlendirildiği sistemlerdir. Bu sistemler otoyollarda, işletmelerde, binalarda hatta üniversite kampüslerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Günümüzde, teknolojinin hızlı gelişimi ile kullanılan cihazların sayılarının artmasıyla farklı çalışma mantıklarıyla oluşturulan sistem tasarımları karşımıza çıkmaktadır. Uç hesaplama (eng:Edge Computing) kavramı verinin toplandığı yerde işlenmesi anlamına gelmekte olup son yıllarda otonom araçlar, akıllı şehir uygulamaları, endüstriyel stok denetim gibi birçok lokomotif sektörde kullanılan bir yaklaşımdır. Verinin üretildiği noktada değerlendirilmesi prensibi ile çalışan uç hesaplama tercih edildiği hizmetlerde oldukça yüksek performans sağlamaktadır. Bu tez çalışmasında geniş coğrafi alana sahip dağıtık yapıdaki Erciyes Üniversitesi kampüsünde verilen gerçek zamanlı OGS hizmetinde kişilerin veya araçların geçiş noktalarında yaşadıkları bekleme sorununa uç hesaplama paradigması ile çözüm sunulmuştur. Kullanıcıların kampüse girişlerinde zaman kaybı yaşamadan ve trafiğin güvenli bir şekilde akışının sağlanması üniversitemiz saygınlığı açısından oldukça önem arz etmektedir. Bu çalışmada bir geçiş noktasında uç hesaplama hayata geçirilmiş ve aynı veri yüküne sahip geleneksel yöntem ile kontrol edilen geçiş noktası ile kıyaslama yapılarak merkezdeki sunucu üzerinde alınan performans sonuçları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
AUTOMATIC TRANSITION SYSTEM MODEL WITH EDGE COMPUTING APPROACH FOR DISTRIBUTED CAMPUSES Gülsüm CEBECİ Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, November 2022 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bilal BABAYİĞİT ABSTRACT Automatic access system (tr: OGS) is a system that operates on the network infrastructure created to allow only authorized person and vehicles to enter and exit the relevant regions through barriers or card readers, and where two-way data exchange is made and evaluated between smart devices and the data center. These systems are frequently used on highways, businesses, buildings and even university campuses. Today, with the rapid development of technology and the increase in the number of devices used, the system designs created with different working logics appear. The paradigm of edge computing means that data are processed where they are collected, and this approach used in recent years in many locomotive sectors such as autonomous vehicles, smart city applications, industrial stock control. Edge computing works with the principle of evaluating the data at the point where it is produced and provides very high performance in the services where it is preferred. In this thesis study, a solution is presented with an edge computing paradigm to the waiting problem experienced by people or vehicles at the crossing points, which has a wide geographical area, in the real-time OGS service provided on the campus by Erciyes University. It is very important for the prestige of our university to ensure the safe flow of traffic without wasting time when users enter the campus. In this thesis, edge computation is implemented at a transition point and the performance results obtained on the central server are presented by comparing it with that of the traditional method with the same data load.