Baharatlık kırmızıbiberin (Maraş biberi) üretim maliyeti ve pazarlanması: Gaziantep ili örneği
Production cost and markating of spice red pepper (Maraş pepper) a case of Gaziantep province
- Tez No: 767561
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT DAĞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: red pepper, cost, net profit, marketing margin, Gaziantep November 2022, 54 pages
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarım İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
BAHARATLIK KIRMIZIBİBERİN(MARAŞ BİBERİ) ÜRETİM MALİYETİ VE PAZARLANMASI: GAZİANTEP İLİ ÖRNEĞİ Elife YAVUZ Danışman: Prof. Dr. Vedat DAĞDEMİR Amaç: Son yıllarda Maraş Biberi ekim alanlarının artması üreticilerin bu ürüne yöneldiğini göstermektedir. Üretimi ile tarım sektörü ve tarıma dayalı sanayi sektörüne önemli katkısı bulunan Maraş biberinin, üretim ve pazarlanmasında kullanılan işgücü ile bölge ve ülkedeki tarımsal istihdama katkısı oldukça yüksektir. Bu araştırma Gaziantep ilinde baharatlık kırmızı biber üreten işletmelerin üretim maliyetinin hesaplanması, üretim maliyetinin hesaplanarak karlılığın belirlenmesi, pazarlama yapısının ortaya konulması, baharatlık kırmızı biber üretimi ve pazarlanmasında yaşanılan sorunların belirlenmesi ve bunlara çözüm önerilerinde bulunulması amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu amaçla Gaziantep İlinin İslahiye ve Nurdağ ilçelerinde baharatlık kırmızı biber üretimi yapan 162 tarım işletmesinde üreticilerle yüz yüze anket yapılmıştır. Yapılan anket verileri 2020 yılını kapsamaktadır. Bulgular: İncelenen tarım işletmelerinde ortalama 45,41 dekar alanda baharatlık kırmızı biber üretimi yapıldığı tespit edilmiştir. Bir dekar baharatlık kırmızı biber üretiminde değişken masraflar toplamı 1788,20 ₺/da, sabit masraflar 434,10 ₺/da olup toplam üretim masrafı ise 2222,25 ₺/da olarak hesaplanmıştır. Baharatlık yaş kırmızı biber verimi bölge ortalamasında 1656,80 kg/da ve dekara kuru verim ise 382,04 kg/da, 1 kg baharatlık kırmızı biber üretim maliyeti bölge ortalamasında 1,34 ₺ olarak hesaplanmıştır. Pazar masrafları toplamı dikkate alındığında 1 dekardan sağlanan net kar bölge ortalamasında 1532,76 ₺, brüt kar ise bölge ortalaması 1967,04 ₺, oransal karın bölge ortalaması ise 1,68 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Bir dekar baharatlık kırmızı biber üretiminden 3810,64 ₺/da gayrisafi üretim değeri sağlandığı bulunmuştur. Üretim masrafları toplamı incelendiğinde bölgedeki üreticilerin dekara ortalama 1588,39 ₺ net kar sağladığı gözlemlenmiştir. Üretim masrafları toplamı dikkate alındığında bölgede 2022,44 ₺/da brüt kar sağlanmaktadır. Araştırma bölgesinde baharatlık kırmızı biber üreticisinin üretim için yaptığı 1 ₺'lik masrafa karşılık sağlayacağı kar, yani üretim maliyetine göre oransal kar bölge ortalamasında 1,72 olarak tespit edilmiştir. Baharatlık kırmızı biber pazar maliyeti de hesaplanmıştır. Baharatlık kırmızı biber üreticisinin pazar masraf toplamı bölge ortalaması 2277,65 ₺/da'dır. 1 Kg baharatlık kırmızı biber pazar maliyeti bölge ortalaması ise 1,37 ₺ olarak hesaplanmıştır. Anahtar Kelimler: kırmızı biber, maliyet, net kar, pazarlama marjı, Gaziantep Kasım 2022, 54 sayfa
Özet (Çeviri)
PRODUCTION COST AND MARKATING OF SPICE RED PEPPER(MARAŞ PEPPER): A CASE OF GAZİANTEP PROVıNCE Elife YAVUZ Supervisor: Prof. Dr. Vedat DAĞDEMİR Purpose: The increase in Maraş Pepper cultivation areas in recent years shows that producers are turning to this product. Maraş pepper, which has a significant contribution to the agricultural sector and the agriculture-based industry sector with its production, has a very high contribution to the agricultural employment in the region and the country, with the labor force used in its production and marketing. This research was carried out in order to calculate the production cost of the companies producing spicy red pepper in Gaziantep, to determine the profitability by calculating the production cost, to reveal the marketing structure, to determine the problems experienced in the production and marketing of spicy red peppers and to propose solutions to them. Method: For this purpose, a face-to-face survey was conducted with the producers in 162 agricultural enterprises producing spicy red pepper in İslahiye and Nurdağ districts of Gaziantep Province. The survey data covers the year 2020. Findings: It has been determined that the production of spicy red pepper on an average of 45.41 decares in the agricultural enterprises examined.In the production of one decare of spicy red pepper, the total variable costs are 1788.20 ₺/da, fixed costs are 434.05 ₺/da and the total production cost is 2222.25 ₺ ıt is calculated as/da. Fresh red pepper yield was calcılated as 1656,80 kg/da in the region average, and dry yield per decare was 382.04 kg/da, and the pruduction cost of 1 kg of spicy red pepper was calculated as 1.34 ₺ in the region average. Considering the total market costs, the net profit from 1 decare was calculated as 1532.76 ₺ in the region, and the regional average, average of the proportional profit was calculated as 1.68. Results: It was found that one decare of red pepper production provides a gross production value of 3810.64 ₺/da. When the total production costs are examined, it is observed that the producers in the region provide an average of 1588.39 ₺ net profit per decare. Considering the total production costs, it provides a gross profit of 2022,44 ₺/da in the region. In the research region, the profit to be provided by the red pepper production, that is, the proportional profit according to the production cost has been determined as 1.72 in the region average. The market cost of the spicy red pepper has also been calculated. The market cost of the spiced red pepper producer is the region average of 2277,65 ₺/da. The market cost of 1 kg of spicy red pepper is calculated as 1.37 ₺ for the region.